A Espanya hi ha més gossos que menors de catorze anys: en concret, el 2021 es comptabilitzaven 6,7 milions de gossos davant 6,26 milions de nens i nenes. I, per això, de la mateixa manera que pares i mares ens preguntem perquè els nostres nadons ploren o els nostres infants i adolescents fan coses de vegades incomprensibles, és normal que qui té gossos s'interrogui per les raons que porten al seu millor amic a bordar fins i tot quan no convé. Els motius, cal tenir-ho clar, són diversos.
Per comunicar emocions
El lladruc, juntament amb moviment de la cua, és una de les principals eines de les quals disposen els gossos per comunicar les seves emocions i, per això, cada vegada que emet aquest so característic, poden voler dir una cosa diferent. Descobrir-ho no sempre és fàcil, però l'actitud corporal del nostre gos dona pistes, igual com la de la persona o animal cap al qual aquests lladrucs es dirigeixen de vegades. Hi ha, per tant, lladrucs que expressen por, lladrucs que constitueixen una advertència i lladrucs que són només són invitacions per jugar o simples mostres d'entusiasme. I no sempre es lladra a una persona o a un altre animal: de vegades es lladra a sorolls, a olors o a coses que el nostre gos veu estranyes o inquietants. Tots aquests que detallem són lladrucs sans que no ens han de preocupar: el gos s'expressa i vol cridar l'atenció dels qui l'envolten i ho fa de la millor manera que sap: amb un so característic i inconfusible.
Hi ha lladrucs preocupants?
Per descomptat: són els que evidencien patologies. Es tracta, per exemple de lladrucs excessius i reiterats que es repeteixen davant d'un estímul concret que el gos associa a una experiència traumàtica. Per exemple, un gos que ha estat maltractat lladrarà sempre que detecti a prop d'ell qui li ha infringit el maltractament o, també, si percep algun so o olor que evoqui aquell moment. El gos lladra llavors no per expressar-se, si no para conjurar el perill i advertir-nos que necessita la nostra ajuda. Són, en definitiva, lladrucs que expressen algun temps d'ansietat o por i, si es repeteixen massa, han de tractar-se. Finalment, estan també els lladrucs sense justificació, que són, precisament, els que més ens han de preocupar, ja que constitueixen una evidència d'algun procés de deteriorament mental que pateix els nostres amic perquè els gossos, com les persones, també experimenten minves cognitives amb l'edat. En tot cas, si tens un gos, mai no li recriminis els seus lladrucs: igual que el gat caça ratolins, el gos borda i el seu humà a càrrec ha, sempre, d'estar atent per descobrir què vol dir-li. El meu gos, Cloud, per exemple, està nordant ara mateix i ho fa, ara m' adono, perquè ja és la seva hora del passeig. Així que, si em permeten, el deixem aquí.