La perovskita, a més de per revolucionar la indústria dels panells solars, pot servir per transportar hidrogen. Així ho considera, almenys, un grup d'investigadors del Centro Riken per a la Ciència de la Matèria Emergent, organisme que té la seva seu al Japó.

EK68H1fm
 

Estructura cristal·lina

L'hidrogen, a més d'en la seva forma habitual, pot emmagatzemar-se també com a part d'una altra molècula i extreure'l quan sigui precís. La molècula elegida en el cas d'aquest assaig és l'amoníac (NH3) i el material en el qual s'emmagatzema, la perovskita, material amb estructura cristal·lina que permet emmagatzemar amoníac –altament corrosiu en la seva forma de gas- sense problemes i que, a més, fa possible la recuperació d'aquest a temperatures relativament baixes. L'amoníac s'emmagatzema habitualment liquant-lo a temperatures molt per sota del seu punt de congelació.

Com es fa?

L'amoníac s'emmagatzema en iodur de plom en forma d'etilamoni de perovskita i per recuperar-lo n'hi ha prou amb escalfar-lo suaument (a uns 50º) perquè torni a convertir-se en amoníac. Quan s'opera amb compostos porosos diferents de la perovskita fa falta assolir 150º, el que fa que el procés sigui molt més car. Una vegada recuperat l'amoníac, n'hi ha prou amb dividir-lo per obtenir hidrogen.