Fa dècades que ens preguntem si, en algun moment, hi ha hagut vida a Mart. De moment, no hi ha respostes concloents, però el rover Perseverance, l'enginy de la NASA que aquests dies visita el Planeta Vermell acaba de trobar restes del que sembla ser matèria orgànica a la zona del cràter Jezero. Ens permet això afirmar sense cap dubte que a Mart hi va haver vida? No del tot.

rover perseverance nansa efe

Què ha trobat el Perseverance?

El róver nord-americà ha localitzat quatre mostres de roca en les quals estan presents un tipus de molècules orgàniques correlacionades amb les dels minerals de sulfat, que es troben sempre en capes de roca sedimentària, que brinda informació sobre els ambients teòricament aquosos en els quals s'haurien format.

En concret, aquestes roques s'han localitzat en dos punts diferents del cràter de Jezero que es denominen Wildcat Ridge i Skinner Ridge, zones en les quals es considera que hi va poder haver vida en algun momentoM ja que, per la seva configuració, sembla ser el delta d'un antic riu avui sec. No obstant això, no són una evidència concloent: són, expliquen des de la NASA, una "firma biològica potencial". Què significa això? Doncs que el Perseverance ha trobat roques que contenen substàncies i estructures que poden ser evidència d'una vida passada, ja que mostren com a la zona del cràter Jezero, van existir acumulacions de sorra, llot i sals que configuraven un entorn en el qual la vida podria haver prosperat. Si va prosperar o no, no se sap, de moment.

I per què es considera que aquest tipus de roques són una evidència de vida possible?

La roca sedimentària amb restes de matèria orgànica trobada és similar a altres del mateix tipus presents al nostre planeta que són conegudes per allotjar fòssils de vida antiga. El Perseverance, lamentablement, no disposa d'instruments que permetin realitzar una anàlisi detallada de les mostres en remot, però quan la mostra arribi a la terra sí que serà sotmesa a aquest estudi en profunditat que permetrà arribar a conclusions.

El cràter Jezero, de 45 quilòmetres, acull un delta que es va formar fa uns 3.500 milions d'anys en la convergència d'un riu marcià i un llac. El Perseverance s'encarrega d'investigar les roques sedimentàries del delta, formades quan partícules de diverses mides es van assentar en l'ambient que alguna vegada va ser aquós.

Entre els materials que s'han trobat figura gres capaç de transportar grans i fragments de roca creats lluny del cràter Jezero, i una lutita que inclou compostos orgànics que els científics consideren "intrigants". Pròximes notícies, quan les mostres arribin a la terra.