Amb la tornada a l'escola, l'assetjament escolar –i particularment la seva forma telemàtica, el ciberassetjament- tornen a preocupar a moltes famílies. Un recent estudi de l'ONG Bullying Sin Fronteras indica que a Espanya set de cada deu nens pateixen tots els dies algun de tipus d'assetjament i ciberassetjament. Per lluitar contra ell, la plataforma de disseny gràfic online Edit.org ha creat una sèrie de plantilles online que els professors poden utilitzar de manera gratuïta.

 

A què cridem assetjament escolar?

L'assetjament escolar és una situació en la qual un estudiant és objecte d'agressions físiques, verbals o psicològiques per part dels seus companys d'escola de manera repetitiva i durant un període prolongat de temps. Es combat mitjançant la creació d'ambients segurs que, per exemple, poden generar-se en els centres escolars mitjançant tallers en els quals es fomenti el respecte i regles de comportament. Amb tot, tals accions no són suficients i, per això, des d'Edit.org s'han creat plantilles gratuïtes amb què els docents poden decorar aules i altres espais comuns i crear així espais segurs per a les víctimes d'assetjament i hostils per als assetjadors.

I els protocols?

Els protocols actuals en qüestió de bullying solen enfrontar directament víctima i assetjadors perquè expliquin el que ha passat però, segons la psicòloga especialista en aquestes situacions Lourdes Relloso, parteix d'un prejudici molt assentat: Segons Lourdes Relloso. Aquest prejudici, explica, no és altre que l'"afirmar que si un nen aprèn a ser assertiu, serà capaç de defensar-se i integrar-se millor dins del grup, per la qual cosa es considera que tindrà menys paperetes per patir burles o persecució." Segons ella, no és el millor camí: "el problema és que l'alumne que pateix bullying tindrà seriosos problemes per defensar-se o per ser assertiu i fer veure la seva situació perquè la por i la tensió li convertirà en una persona totalment tenallada. Per tant, no tindrà una habilitat per protegir-se ni per argumentar quan el col·loquem davant els seus assetjadors". Què fer llavors? Relloso el té clar: ensenyar a tots els nens a ser respectuosos amb els altres i aconseguir que els adults no oblidem que hem de ser "comprensius" amb qui "no pot defensar-se, ni pot sentir-se segur davant del grup, ni pot treure importància al seu dolor, ni pot no angoixar-se davant d'ell" Aquesta, conclou, és l'habilitat més important per divulgar: l'empatia. Les plantilles gratuïtes d'Edit.org són, segurament, una bona eina per aconseguir-ho.