Es diu Vagdaon. Té uns 11.500 habitants; està situat a la província de Sangli, a l'Índia; i des de fa uns mesos, tots els dies a les set de la tarda sona una alarma als seus carrers que avisa els residents de l'obligació d'apagar les seves televisions i telèfons intel·ligents. Per a què ho fan? Doncs perquè els veïns parlin entre ells.

Durant hora i mitja
Les autoritats de Vagdaon han decidit que, durant almenys una hora i mitja al dia, els veïns de la localitat s'han d'oblidar de la tecnologia, que s'havia convertit en una addicció per a molts d'ells. La decisió es va prendre el passat 14 d'agost, vigília del Dia de la Independència de l'Índia. Els primers dies, malgrat l'acord general, alguns van decidir anar per lliure i continuar connectats, però avui gairebé tots compleixen l'establert. Alguns veïns, com Dilip Mohite, fins i tot expliquen els avantatges: "els meus fills són tres i no es concentraven en els seus estudis. Ara sí que ho fan i, a més, hem recuperat les converses familiars".
Menys estrès
A l'Índia, com en la resta del món, la pandèmia ha incrementat les hores de connexió i des d'entitats com l'Institut Nacional de Salut Mental i Neurociències vinculen aquesta situació a l'increment de l'estrès i l'ansietat, especialment entre els adolescents. Manoj Kumar, professor d'aquest Institut, considera que Vagdaon és un exemple a seguir.