Portugal és un model a seguir pel que fa a renovables, donat que actualment consumeix un 60% d’energia neutra en carboni. D’aquí tres anys, el 2026, vol arribar al 80% i Catalunya, que aplega un retard notable que ha generat fins i tot apercebiments per part de les autoritats europees es vol emmirallar en el veí ibèric. Aquests primers dies d’octubre, la consellera d’Economia de la Generalitat Natàlia Mas i el governador del Banc de Portugal Mário Centeno s’han reunit a Lisboa i, també, han coincidit en una necessitat: cal que la normativa europea faciliti “les inversions per fer front a la transició verda”.

Portugal renovables e1523311310827

 

No només per lluitar contra el canvi climàtic: també per reindustrialitzar Europa

Per Natàlia Mas, la inversió verda “adquireix una dimensió existencial”, donat que, a més de per lluitar contra el canvi climàtic,també és “la clau per reindustrialitzar l’economia”. Territoris com ara Catalunya, punters al XIX i al XX per la puixança de la seva indústria, són avui economies de serveis i la transició verda és una oportunitat. Exemples com el de Langreo, antic centre siderúrgic i miner asturià que ara troba una oportunitat en la producció industrial d’elements fonamentals per a la transició energètica com ara els panells solars són un exemple.

Vehicle elèctric

Un altre àmbit en el qual Portugal pot esdevenir un exemple és el del cotxe elèctric. Allà, mentre aquí les vendes d’aquests vehicles no arriben ni al 4%, representen un 11% dels que es matriculen tot i que la renda portuguesa és un 20% inferior a l’espanyola. Catalunya, creu Mas, “pot aprendre de Portugal”, indica.