A Espanya tenim liti explotable i, tant és així, que a Valdeflores, molt a prop de Càceres, hi ha tot gairebé llest per començar l'explotació mitjançant mètodes subterranis d'un jaciment que s'espera pugui començar a funcionar el 2026 i al que s'oposen diferents grups ecologistes i alguna entitat veïnal. Extremadura New Energies, que així es diu l'empresa que el promou, donaria ocupació a unes 700 persones i podria extreure fins a dos milions de tones de liti. A Portugal, on també hi ha liti, els que volen explotar-lo són britànics, en concret els propietaris de l'empresa petroliera Savannah Resources.

up3AODlniLylcKEWY7EtdhXhzjByvPhaHi
 

Al nord del país

En aquest cas, el jaciment es troba en Covas do Barroso, entre Braga i Zamora. Aquí la mina serà a cel obert, just com es volia explotar al principi el jaciment de Càceres. El govern portuguès ja ha donat el seu primer vistiplau en forma de declaració d'impacte ambiental positiva. En ella, això sí, es fixen unes condicions que l'empresa haurà de complir i que, per exemple, estableixen que els beneficis socioeconòmics "siguin compartits per totes les parts interessades", la qual cosa inclou, per descomptat, els veïns de la zona, que hauran de ser "compensats". Entre les compensacions fixades s'estableix que l'empresa haurà de finançar "la neteja de la vegetació de la zona diversos mesos a l'any" i que, a més, haurà de construir una connexió a una autopista propera i impulsar "programes de descarbonització" a la zona. El compliment d'aquestes condicions s'haurà d'acreditar en un Informe de Compliment.

liti
 

Oposició ecologista

De la mateixa manera que ha succeït en Càceres, diferents grups ecologistes locals com, en aquest cas, la Unió en defensa de Covas do Barroso, s'oposen a un projecte que consideren "catastròfic per al medi ambient". L'alternativa és la mateixa que per a la mina de Càceres: no explotar un jaciment rendible, perdre els llocs de treball que generaria i proveir gigafábricas com la prevista a El Puerto de Sagunto amb liti, australià, xinès o sud-americà. Qüestió d'elecció.