L'energia de les onades és la font renovable més |important no utilitzada del planeta. El recurs teòric total d'energia de les onades a tot el món ascendeix a 30.000 TWh/any i, alhora, les energies renovables més conegudes (l'eòlica i la fotovoltaica) presenten un problema: no ofereixen una producció continuada i precisen, si el sistema energètic vol consolidar-se en elles, potència de suport que permeti produir energia per atendre demandes puntuals. Aquests sistemes de suport són, a data d'avui, centrals tèrmiques de gas o carbó o centrals nuclears. Com complement, això sí, poden fer-se servir altres sistemes de producció com l'energia de les onades del mar, coneguda també com a energia undimotriz.

cala platja mar sos costa brava|abrupta
 

Segell finlandès

Un dels projectes més avançats d'aprofitament d'energia undimotriz actualment en desenvolupament és la iniciativa finlandesa WaveRoller, impulsada per l'empresa AW-Energy. L'empresa ha instal·lat convertidors en zones properes a la costa (a no pas més de 2 km) i entre 8 i 20 metres de profunditat. AW-Energy impulsa projectes amb una potència total de 150 MW i els seus convertidors, a més, atreuen segons l'empresa "poblacions de peixos". A Espanya, quan les centrals nuclears completin el seu cicle productiu, la potència de suport haurà de procedir de centrals de gas, segons s'explica des d'organitzacions com Econuclears. Pot l'energia undimotriu ser una resposta per a un país com Espanya, que disposa de costes que donen a dos mars i un oceà?

Predictible i aprofitable

L'energia undimotriu té un avantatge davant els sistemes de producció eòlics o fotovoltaics: és molt predictible, perquè el comportament de les onades marines es pot pronosticar amb precisió notable fins i tot diversos dies abans. Aquest fet, unit al desenvolupament de sistemes convertidors d'energia cada vegada més moderns podria ajudar que, el 2050, un 10% de l'energia que consumi cada any la UE es produeixi d'aquesta manera.