Talavera de la Reina, la ciutat més important de la província de Toledo, semblava tenir-ho tot per convertir-se en seu de la Meta Data Center Campus, el gran centre de procés de dades de la companyia al Sud d'Europa. Hi ha terra disponible a preus acceptables per als propietaris de Facebook, la ciutat és a una hora de Madrid per carretera i, a més, el projecte compta amb el suport de les institucions, que van acollir l'anunci amb "il·lusió i esperança" en una ciutat de gairebé 85.000 habitants que ha perdut més de 5.000 veïns des de 2010. Amb el que no comptava ningú no és amb un convidat que ningú no esperava: la sequera. I tampoc amb un altre encara pitjor: els enfrontaments polítics entre membres d'un mateix partit.

meta1
 

De quina instal·lació parlem?

Actualment, Meta compta amb tres centres de procés de dades que s'ubiquen a Suècia, Dinamarca i Irlanda, per la qual cosa el de Talavera serà el primer centre de procés de dades que la companyia instal·la al sud d'Europa. Els centres de procés de dades (CPD) són instal·lacions que centralitzen les operacions i la infraestructura de TU d'una organització per emmagatzemar, processar, tractar i, si es considera oportú, difondre les dades que es recopilen durant l'activitat quotidiana de l'entitat. Reuneixen servidors de processament, d'emmagatzemament i de xarxes, consumin molta energia elèctrica i, aquí resideix el problema sobrevingut, necessiten de sistemes de ventilació i refrigeració que consumeixen molta aigua. A Holanda, un centre de dades de Microsoft va consumir, només en 2021, 84 milions de litres d'aigua malgrat que els càlculs inicials era que el consum no superaria els 20 milions.

A Talavera hi ha un risc cert de sequera que, per exemple, ha tingut efectes beneficiosos inesperats com, per exemple, que hi hagi menys mosquits a la zona; però podria també posar en perill el gran projecte de futur amb el qual compta la la ciutat. El Centre de Dades de Meta podria arribar a generar 300 llocs de treball directes i 1.000 d'indirectes, però també podria arribar a consumir fins a 600 milions de litres d'aigua potable a l'any i ja té en contra organitzacions com a Ecologistes en Acció.

L'Ajuntament considera un despropòsit el qüestionament

Des del consistori de Talavera, l'alcaldessa Tita García Élez admet que, efectivament, la instal·lació podria tenir un consum màxim de 0,6 hectòmetres cúbics d'aigua –un hectòmetre cúbic són el meu milions de litres- però recorda també que el cabal màxim que es reserva per a una instal·lació –i que en aquest cas ha autoritzat l'organisme competent sobre els recursos hídrics de la zona- i una altra el consum efectiu.

El projecte de Meta a Talavera ha estat declarat per la la Junta de Castella La Mancha com de singular interès i el president Emiliano García-Page ha indicat que "no permetrà" que cap empresa que vulgui instal·lar-se a Castilla La Mancha no pugui fer-ho per falta d'aigua. Sobre aquest particular, l'alcaldessa de Talavera ha recordat que cada any 27 hectòmetres cúbics abandonen la Cuenca del Tajo amb destinació Llevant.

En tot cas, la polèmica s'activa arran de la publicació a El País d'una peça en la qual es facilita la dada dels 0,6 hectòmetres cúbics convenientment transformada a milions de litres per generar una impressió major i que, si bé és cert que tant a Castilla La Mancha com en Talavera governa el PSOE, no ho és menys que les relacions entre Pedro Sánchez i García-Page són, com a mínim, tan tenses com cordials són les del President del Govern - de qui depèn la Fiscalia?- amb El País. Amb tot, hi ha una cosa que no convé oblidar: la política hauria de servir, sempre, per millorar la vida de les persones i, a Talavera, l'eina que havien escollit per fer-ho era Meta.