Catalunya, Espanya i Eurocpa són potències productores i exportadores de carn però aquesta potent indústria depèn en bona part de tercers països, ja que el gra que aporta la proteïna vegetal que els ramaders transformen mitjançant la cria de vaques, porcs, pollastres o ovelles procedeix de països tercers i aquesta situació pot col·locar la ramaderia europea -Espanya és el cinquè exportador mundial- en moments complicades quan el subministrament de gra s'atura|deté o dificulta com va succeir a l'inici de la Guerra d'Ucraïna. Per això, les autoritats comunitàries volen reduir aquesta dependència i, allà, la tecnologia tindrà un paper clau ja que, si bé no acabarem menjant insectes, pot ser que aquests acabin formant part de la nostra dieta de manera indirecta.

/uploads/s1/35/81/04/09/vacas_4_1258x630.jpeg
 

Alternatives?

La investigació deu, considera la UE, anar encaminada cap a la diversificació de les fonts de proteïnes. Allà, per descomptat, entren altres llavors –colza, càrtam o palma-, però també fonts alternatives. Quins? Els ja citats insectes són una alternativa especialment interessant, ja que la seva cria no exigeix grans superfícies de terreny i pot realitzar-se en qualsevol latitud, a diferència de molts cultius. Si la majoria del cereal que consumeix la ramaderia europea procedeix avui de Rússia, Ucraïna o els Estats Units, no és perquè siguin països amb tecnologies agrícoles especialment més avançades que les d'Europa Occidental: és, només, perquè disposen de grans superfícies aptes per al cultiu fàcils d'explotar i adquirir. EnEuropa, on l'espai no abunda, el terra agronòmicament interessant és un bé|ben escàs la demanda del qual es reduirà si l'explotació industrial dels insectes es generalitza.

Inversions

El camí, i així el marca un recent informe de la Comissió Europea, no és cap altre que el que implica una inversió més gran|important en investigació encaminada a aconseguir una autosuficiència productora que els països de la UE estan lluny d'arribar|assolir. Durant la campanya 2021/2022, la UE només va ser capaç de produir el 37% dels productes vegetals rics en proteïna (farina de soja o de llavors oleaginoses com les pipes|llavors de gira-sol) que la ramaderia europea necessita. El gra i el farratge (la proteïna bruta que consumi la ramaderia) sí que es produeixen majoritàriament als països membres. Així, el 77% dels 72 milions de farratge i gra que es va consumir a la UE es va produir en algun dels països membres.