El DNI és la identificació individual de cada ciutadà espanyol i es obligació de tothom portar-lo sempre a sobre. Si es perd, cal denunciar de seguida, perquè es tracta d’una peça molt buscada pels ciberlinqüents, donat que resulta fonamental per perpetrar tota mena d’estafes. Els Mossos d’Esquadra i la Guardia Civil, per exemple, acaben de desarticular una xarxa que hauria estafat més de 700 persones mitjançant el robatori – o la simple fotografia- dels seus DNI.
Investigació activada el 2023
L’operació s’ha dut a terme a Tarragona i els DNI sostrets o fotografiats s’empraven per contractar crèdits online i adquirir telèfons mòbils d’alta gamma i altres productes de luxe a internet. La investigació va iniciar-se al 2023, en detectar-se un increment significatiu de furts i robatoris de DNI a diverses zones d’estiueig de la Costa Daurada. Un centenar de les denúncies d’aquests il·lícits penals es van presentar a les comissaries del Cos de Mossos d’Esquadra i la resta davant la Guardia Civil. Immediatament, tots dos cossos policials van constituir un equip conjunt d’investigació ECI que, a principis de novembre de 2023, va identificar l’existència d’una organització criminal amb un estructura estable i una distribució de rols i funcions entre els seus membres, amb un únic objectiu, el de cometre estafes a gran escala. El modus operandi començava amb la compra de les dades identificatives de terceres persones, obtingudes mitjançant el furt o robatori del mateix DNI de la víctima, o a través de captures fotogràfiques fetes per alguns dels membres de l’organització criminal mentre treballaven en diversos centres d’oci de Tarragona i Reus.
Un cop obtingudes les dades, entraven a les pàgines web d’empreses creditícies i comprovaven mitjançant una simulació, si amb aquelles dades podien tenir accés a un crèdit. En cas afirmatiu i per tal de formalitzar el crèdit, l’empresa creditícia els demanava altres dades com el lloc de treball, la nòmina o l’antiguitat. Aquesta tasca era efectuada per altres membres de l’organització, i la obtenien mitjançant la introducció de les dades personals a la web de la Seguretat Social. Amb tota aquesta informació necessitaven realitzar un últim pas, la falsificació de la nòmina i la d’un certificat bancari que acredités la domiciliació d’un rebut d’aigua, de llum o de qualsevol altre subministrament o servei.
Crèdits i compres
Un cop arribat fins aquí, l’organització criminal, mitjançant un compte bancari fals sol·licitava per internet crèdits d’entre 3.000 i 5.000 euros, i compraven també online telèfons d’alta gamma i altres productes tecnològics de luxe. En algunes d’aquestes pàgines web on adquirien els telèfons, podien contractar targetes de crèdit, fet que ho aprofitaven per sol·licitar-les i usar-les posteriorment en casinos, caixers i altres serveis.
Els productes de luxe comprats eren enviats a determinats indrets i recollits arreu del territori nacional per altres membres de l’organització. En el cas dels telèfons mòbils eren venuts posteriorment en botigues de Reus i Tarragona amb la connivència dels seus propietaris que obtenien així diners en metàl·lic. En el transcurs de la investigació es va detectar que en alguns casos, per tal d’obtenir un finançament ràpid de terminals d’alta gamma, l’organització tenia un col·laborador que treballava per a una important empresa de telefonia, i que s’encarregava de que la documentació aportada per la organització criminal fos aprovada i tramitada amb més celeritat.
Durant el 2023 l’organització va començar a tenir problemes per obtenir finançament en algunes empreses a Catalunya. Això va obligar els autors a desplaçar-se a altres punts de l’estat com ara València i Saragossa, per continuar desenvolupant la mateixa activitat delictiva. Fins ara, es calcula que el total aproximat defraudat per aquesta organització ascendeix al milió d’euros amb més de 700 víctimes. No es descarta que aquestes xifres s’incrementin ja que moltes persones no son coneixedores que es troben a la llista de deutors d’ASNEF.