El sector del vi, juntament amb el de l’oli, són dos dels àmbits productius fonamentals de l’agroindústria catalana, però, com a molts d’altres sectors, al del vi existeix un cert percentatge d’empreses que actuen de manera fraudulenta i que, amb les seves pràctiques, perjudiquen el prestigi d’un producte, el vi català que és un actiu econòmic. Per combatre aquest frau, la Generalitat porta ja un any realitzant inspeccions.

 

Quasi 100 controls

Així, i durant l’any 2023, es van realitzar inspeccions a 12 cellers que van suposar 98 controls, dels quals 40 van resultar no conformes. D’aquests controls, 17 van ser relatius a l’etiquetatge i se’n van detectar 8 de no conformes. De les 6 mostres que es van prendre en el marc d’aquestes inspeccions, totes van resultar ser conformes amb la normativa. Les infraccions detectades corresponen a l’àmbit del balanç de productes, on s’ha detectat l’existència fictícia de productes o la manca de justificació de moviments. També hi ha infraccions detectades per manca de documentació i irregularitat en els registres, en l’etiquetatge o en el procés de producció del vi.

115 inspeccions pel 2024

L’any 2024, hi ha previstes 14 inspeccions a cellers d’un total de 115 inspeccions programades en l’àmbit de la lluita contra el frau agroalimentari. Així, el sector vitivinícola serà el que rebrà més inspeccions enguany. Aquestes inspeccions es complementen amb nombrosos controls exploratoris dels quals el vi també és el protagonista. Totes aquestes inspeccions han representat 85.000 euros de sancions directes i 400.000 euros d’indirectes. ¿Es reinvertiran aquestes quantitats en ajuts per un sector que es considera estratègic des de l'administració autonòmica?