Produir en explotacions vitícoles ubicades a Catalunya un kg de raïm blanc d’alguna de les tres varietats (macabeu, parellada o xarel·lo) que s’empren per elaborar espumosos de la DO Cava costa ara un 25% més que fa quatre anys. Així ho indica l’estudio sobre els costos de producció de raïm i d’elaboració del vi base cava de l’any 2024 que ha redactat l’Institut Català del Vi (INCAVI) i que s’ha presentat aquest mes de juliol.

EuropaPress 5495919 vendimia do cava
 

0,47 euros

A partir del cost mitjà anual per hectàrea del període 2018-2022 per a cada indicador de cost en € base 2020, les dades s’han actualitzat amb els índexs de preus i salaris pagats disponibles per a l’any 2024. Enguany, així, hi ha un increment del voltant del 25%. Com a conseqüència, el cost de producció per a la varietat macabeu és de 0,45 €/kg, per a la xarel·lo 0,46 €/kg i per a la parellada 0,50 €/kg, amb la mà d’obra familiar inclosa que se situa entre 0,10 i el 0,13 €/kg. La mitjana de les tres varietats és de 0,47 euros. El creixement del preu de l'energia i dels fertilitzants té a veure amb aquest increment dels costos de producció que, molt probablement, es traslladarà al producte final només en part, donat que el sector no vol disparar el preus i generar una situació similar a la de l'oli d'oliva, que ha vist minvar dràsticament les seves vendes a mesura que la escalada del preu final esdevenia constant durant els darrers anys.

80 explotacions vitícoles aporten dades

La mostra de l’estudi de costos parteix de la Xarxa Comptable Agrària de Catalunya (XCAC). Aquesta mostra ha augmentat el nombre d’explotacions inscrites fins a arribar al topall que es va plantejar en demanar la participació en l’estudi. Actualment, hi ha una vuitantena d’explotacions vitícoles que proporcionen dades comptables anualment. Des de la Generalitat, s’han concedit 6 milions d’euros en ajuts a la promoció de vi en tercers països corresponents a la campanya 2024-2025 amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels vins catalans, cosa que inclou obrir i diversificar mercats vitivinícoles. Enguany, aquests ajuts beneficiaran 69 cellers i suposen un inversió total de 12 milions d’euros. Pel que fa als ajuts a la millora de la producció o comercialització de productes vitivinícoles, aquest any 2024 es preveu que es concedeixin 2,4 milions d’euros a 24 sol·licitants, cosa que suposarà un inversió total de 6,05 milions d’euros.