Encara que ja no s'extreu carbó d'allà, Puertollano serà sempre juntament amb Langreo, Mieres i Peñarroya una de les quatre capitals espanyoles de la mineria del carbó. L'última mina en tancar, a cel obert, va ser la Corta Emma que, ara, continuarà produint energia, però no gràcies al lignit dels seus terrenys, sinó mitjançant plaques solars distribuïdes a tres parcs solars que sumen 188 MW de potència. De la curta Emma, es van treure entre 1976 i 2015 un total de 25 milions de tones de carbó.

Curta Emma

Tres projectes

Dos dels projectes previstos a l'antiga mina puertollanera els promou Enel Green Power i es denominen Estrella Solar i Alzina del Sol. Cada un d'ells acumula 35,75 MW, junts produiran 140,85 GWh i sumaran 128.000 panells bifacials que aprofiten fins a l'energia del sol que es reflecteix a terra. Juntament amb aquests dos projectes, està previst un altre més denominat Rocinante que afegirà uns altres 117 MW i preveu cobrir fins a 5.000 hectàrees més de plaques fotovoltaiques i està encara en tramitació. Durant l'etapa de muntatge, els parcs poden ocupar fins i tot 400 persones.

Mina Emma

Oliverars

La Corta Emma, la més important de les mines a cel obert que va operar Encasur, l'empresa que va agafar el relleu a Puertollano i Peñarroya a la històrica SMMP, ha estat rehabilitada íntegrament per Endesa, empresa de la qual Encasur era filial, i acull avui, a més d'un llac, una plantació de 28.000 oliveres que produeixen un excel·lent oli d'oliva verge extra que es denomina, com no, Mina Emma.