Si res no el remeia –els productors sempre poden decidir reduir els seus marges de benefici- beu cava català aquest Nadal sortirà més car: produir en explotacions vitícoles ubicades a Catalunya un kg de raïm blanc d'alguna de les tres varietats (macabeu, parellada o moscatell) que s'utilitzen per elaborar escumosos de la DO Cava costa ara un 25% més que fa quatre anys. Així ho indica ho estudio sobre els costos de producció de raïm i d'elaboració del vi basi cava de l'any 2024 que ha redactat l'Institut a Català del Vi (INCAVI) i que s'ha presentat aquest estiu. Darrere de l'increment de costos són, detalla l'INCAVI, el creixement del preu de l'energia i dels fertilitzants.

 

 

 

0,47 euros

A partir del cost mitjà anual per hectàrea del període 2018-2022 per a cada indicador de cost en € base 2020, les dades s'han actualitzat amb els índexs de preus i salaris pagats disponibles per a l'any 2024. Aquest any, així, hi ha un increment dels voltants del 25%. Com a conseqüència, el cost de producció per a la varietat macabeu és de 0,45 €/kg, per a la moscatell 0,46 €/kg i per a la parellada 0,50 €/kg, amb la mà d'obra familiar inclosa que se situa entre 0,10 i el 0,13 €/kg. La mitjana|mitja de les tres varietats és de 0,47 euros. El creixement del preu de l'energia i dels fertilitzants té a veure amb aquest increment dels costos de producció que, molt probablement, es traslladarà al producte acabat només en part, ja que el sector no vol disparar el preus i generar una situació similar a la de l'oli d'oliva, que ha vist disminuir dràsticament les seves vendes a mesura que l'escalada del preu final es convertia en constant durant els últims anys.

L'exemple de l'oli

El sobrecost que generen els preus de l'energia i els fertilitzants no es traslladarà, tanmateix, de manera íntegra al consumidor final, perquè el sector no vol generar una situació similar a què viuen avui els productors d'oli d'oliva, que han vist disminuir dràsticament les seves vendes a mesura que l'escalada del preu final es convertia en constant durant els últims anys. Què succeirà llavors? Beure cava català costarà una mica més aquest Nadal que en anys anteriors. La decisió es pren perquè l'exemple de l'oli d'oliva és clar: si el preu es dispara, el consumidor mitjà canvia els seus hàbits de consum i tria altres productes similars encara que la seva qualitat, beneficis i prestigi siguin menors. Per això, el consum d'oli d'orujo d'oliva o d'oli de gira-sol s'ha disparat en els últims mesos.