L'estiu és època de descobriments, especialment d'establiments hotelers. En molts d'ells, les clàssiques cartes en les quals se'ns presenten les especialitats del lloc, es van substituir durant la pandèmia per codis QR que cal escanejar. En principi, sembla que fer-ho no implica cap perill i, si bé és cert que en un establiment conegut no és així, en un que no coneixem a fons pot suposar-ho i propiciar el hackejo del nostre mòbil.
L'origen dels QR
Els primers codis QR es van desenvolupar al Japó allà per 1994. Denso Wave, una companyia del grup Toyota, els va començar a utilitzar per localitzar millor peces en magatzems. Amb la pandèmia, el seu ús es va generalitzar, especialment al comerç i l'hostaleria, ja que aquest tipus de codis permeten accedir a informació sense necessitat de contacte físic. Avui, sense les limitacions de la pandèmia en vigor, a molts restaurants es continuen utilitzant a tall de solució econòmica per informar del menú. A més d'en establiments hotelers, els codis QR també són utilitzats per moltes administracions que els fan servir per traslladar informacions diverses, especialment en monuments.
Riscos certs
Els codis solen ser en llocs de pública concurrència i, així, els ciberdelinqüents poden substituir-los per redirigir les víctimes cap a on els interessen. Hi ha, tanmateix, maneres senzilles de protegir-se i evitar que un simple escaneig coli un cavall de Troia al nostre mòbil o tablet. En el cas dels establiments hotelers, on els QR es peguen moltes vegades a les taules, els ciberdelinqüents poden fer-nos caure en la seva trampa simplement enganxant un QR 'fake'. Per combatre'l, a molts establiments opten per presentar QR en suports de metall, fusta, metacrilat o vidre que, per la seva envergadura i solidesa, no es poden manipular de manera senzilla. Existeixen empreses especialitzades a comercialitzar aquest tipus d'elements.
Com evitar problemes?
El primer, abans d'escanejar qualsevol QR, és comprovar l'URL a la qual et dirigeixen. També, convé extremar les precaucions si se't demana informació financera en algun moment. Abans d'escanejar, és bona idea comprovar si el QR físic presenta signes d'haver estat manipulat, amb el que evitarem sorpreses Otra bona idea és no instal·lar mai aplicacions mitjançant codis QR. De tota manera, amb mínimes precaucions, un QR no t'amargarà les vacances.