El productes fitosanitaris són imprescindibles dins d’una agricultura moderna i tecnificada  com la catalana, però la seva manipulació exigeix el compliment d’un seguit de protocols estrictes per garantir la seguretat del medi i de la població. Sovint, els canvis normatius (o la mateixa obsolescència dels productes) obliga a retirar partides senceres d’un fitosanitari concret i molts agricultors no disposen ni dels medis ni de les infraestructures imprescindibles per retirar-los de manera adequada. Per ajudar el sector a retirar correctament els fitosanitaris obsolets o caducats, la Generalitat va activar un servei de recollida gratuït que ha permès reciclar més de 46 tones de productes de les explotacions agrícoles en aproximadament 3 mesos. El projecte es va iniciar a mitjans de febrer.

pesticidas

 

125.300 euros d’inversió

En concret, el nombre total de cooperatives que hi han participat finalment ha estat de 39 i el volum mig recollit per cada empresa ha estat de 1.198 kilograms, amb un cost final de 125.300 euros. El servei ha funcionat amb un calendari, prèviament difós a través de les mateixes cooperatives, taules sectorials i mitjans de comunicació locals i de forma itinerant a través de les diferents cooperatives participants. Aquesta recollida ha permès donar cobertura a tot Catalunya, i on cada pagès o pagesa ha pogut reciclar fins a 250 kg per lliurament de productes fitosanitaris obsolets. La iniciativa l’ha impulsat el Departament d’Acció Climàtica, mitjançant la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia i l’Agència de Residus de Catalunya, i amb el suport de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, amb l’objectiu de donar solució als agricultors en la gestió d’aquests productes que han quedat descatalogats i que la normativa vigent no permet emmagatzemar. Les cooperatives agràries també han mostrat el seu compromís amb la sostenibilitat i el medi rural aportant les seves instal·lacions i recursos, de forma gratuïta, per a la recollida dels envasos.

Control permanent

El servei que ara s’ha desplegat arreu de Catalunya sorgeix a partir d’un pla pilot que es va iniciar el novembre de 2021 per realitzar la recollida de fitosanitaris caducats o prohibits en el que van participar un total de 10 cooperatives amb l’objectiu d’oferir una solució als agricultors. A través d’aquell pla pilot es van recollir més de 17 tones de productes fitosanitaris caducats. Els productes fitosanitaris són eines molt útils per a controlar les plagues dels vegetals i les males herbes. La Unió Europea està realitzant una revisió permanent d’aquests productes per tal d’evitar que es comercialitzin i s’utilitzin aquells que comportin riscos indesitjables per a la salut de les persones o per al medi ambient.