Els ous són una peça fonamental de la gastronomia nacional. Plats com la truita de patata, els ous ferrats o els ous farcits són un exemple, però això no evita que gran quantitat d'ells acabi cada any a les escombraries. Segons un recent estudi elaborat del Ministeri d'Agricultura i Pesca, a l'any es malgasten al voltant de 8.600 tones d'aquest aliment a Espanya.

jakub kapusnak Hj53USePB1E unsplash
 

El malbaratament de l'ou

Amb aquesta dada com a referència, el portal Too Good To Go –que promou la lluita contra el malbaratament d'aliments- calcula que entre maig de 2022 i abril de 2023 es van consumir 385 milions de quilos d'ous a Espanya i que, per això, s'estarien malgastant al voltant del 2,2% anual dels ous que es comercialitzen al país. Aquesta dada equival a llençar a les escombraries 143.950.000 ous mitjans (60g) Con aquestes xifres sobre la taula, la companyia indica que cada segon a Espanya s'estarien tirant uns 4,6 ous. Això no només comporta la pèrdua del producte, sinó que a més té un cost per a les famílies, doncs si tenim en compte que el preu mitjà d'un ou és de 0,12€*, tant desaprofitament estaria costant al conjunt de llars espanyoles uns 17,2 milions d'euros.

Per què tants?

Segons Too Good To Go, un dels principals motius del desaprofitament d'aliments en general i dels ous en particular està relacionada amb la data de consum preferent: la majoria dels espanyols tiren aliments sense utilitzar perquè han passat d'aquesta data, sense entendre el veritable significat de la mateixa. Marie Lindström destaca la importància de recordar que "la data de consum preferent indica que el producte pot haver perdut algunes de les seves propietats una vegada passada aquesta data, però si s'han seguit les recomanacions de conservació i a més passa la prova dels sentits, és a dir, té bon aspecte, olor i sabor, l'aliment podria continuar sent apte per al consum".