Aquesta setmana, està d'actualitat després del succeït en el Celta-Atlético, partit en el qual Jan Oblak, el porter atlètic, va treure una pilota cobri la línia de gol que podria haver suposat el primer gol del Celta i, molt probablement, hauria canviat l'esdevenir d'un partit que, al final, va guanyar l'Atlético gràcies a un gol de l'acabat d'incorporar Memphis Depay. Amb l'Ull de falcó pel mig, el gol celtiña hauria pujat sens dubte al marcador, però el cert és que, de moment, el sistema no es fa servir a la Lliga Espanyola i és, com gairebé tot, per una qüestió de diners.

Què és exactament?
El sistema, denominat originalment Hawk Eye, va ser desenvolupat el 2005 per dos enginyers britànics anomenats Paul Hawkins i David Sherry, però actualment el gestiona una empresa vinculada a Sony anomenada Hawk-Eye Innovations amb seu a la Gran Bretanya. Per si mateix, l'ull de falcó és un sistema informàtic associat a càmeres que permet seguir la trajectòria exacta de la pilota en diferents esports. El sistema fa servir càlculs de triangulació i mesuraments de temps que són possibles gràcies a l'ús de càmeres de vídeo d'alta velocitat de les quals, com a mínim, n'hi ha d'haver quatre en el camp. Es va estrenar el 2004, durant l'Open USA de Tenis i, des d'aleshores, s'ha fet servir en Wimbledon, el Open d'Austràlia, la Copa Davis i fins al Masters. En futbol també es fa servir i, així, la Champions League o la Premier britànica fan ús del mateix. A la Lliga, de moment, no s'utilitza.
Per què a la Lliga no?
La FIFA i la UEFA van homologar al seu dia dues empreses i una d'elles, a més, és Hawk-Eye Innovations, que presta el servei de VAR a la Lliga actualment, però el sistema no s'utilitza. Fer-lo servir costaria 2 milions d'euros cada temporada per a Primera Divisió i 4 més a Segunda però, de moment, la Lliga de Futbol Professional no vol assumir la despesa ni, tampoc, la inversió derivada d'adaptar els estadis a aquesta tecnologia que, en el cas del futbol, pot arribar a requerir la instal·lació de catorze càmeres per estadi. Qui hauria d'assumir aquesta despesa addicional no està clar encara. En competicions espanyoles només s'ha fet servir a la Supercopa de 2020, que es va celebrar a l'Aràbia Saudita. Paga la pena la despesa? Segurament, sí.