Són a Irlanda, en concret a Belfast, són un grup d'investigadors de la Universitat Queen's i tenen una idea: aprofitar la capacitat de suportar pes de les pales dels aerogeneradors per convertir-les en passarel·les.

Preliminary render of blade bridge design showing Nordex N29 blade sections as primary
 

Vint anys de vida

Un aerogenerador dels actualment en servei té una vida útil d'uns vint anys. A Irlanda, es calcula que d'aquí a 2030 caldrà reciclar 450 pales i que, d'aquí a 2042, a tot el món farà falta desmantellar fins a|fins i tot 8,6 milions de tones de pales i els investigadors de la Universitat Queen's tenen una idea excel·lent: construir passarel·les i ponts amb dues pales de turbina. A Irlanda ja n'han construït dos: una de 7 metres a Drpaerstown i una altra de 5 metres a Cork. En el projecte col·laboren també l'University College de Cork, el Georgia Institute of Technology, la City University de Nova York i la Munster Technological University de Cork.

'Blade Briges'

Les noves passarel·les tenen fins i tot nom: blade bridges i el grup d'investigadors planeja ja altres usos que van des de les parades d'autobús, les baranes o les torres de telecomunicacions. Des de la Universitat Queen's són clars: "estem encantats que el treball conjunt ens hagi permès trobar una manera de reutilitzar les pales dels aerogeneradors. Això només pot ser una bona cosa, ja que sense intervenció acabarien a l'abocador o haurien de ser incinerades. Amb tantes d'aquestes pales a punt d'arribar al final de la seva vida útil, hem de trobar la manera de transformar-les en alguna cosa útil". El pont de Draperstown aguanta prop de 35.000 kg.