Les dades són del Ministeri de l'Interior: des de 2015, els delictes informàtics s'han incrementat en un 252% i si la comparació es fa entre l'any en curs i 2019, l'increment és del 72%. Casos com els recents atacs a l'Agència Tributària, a l'Hospital Clínic o al SEPE demostren que ningú no està fora de perill. Fins i tot la històrica Hunosa ha estat objecte d'atacs d'aquest tipus.

codi maliciós atacs cibernètics
 

Un efecte indesitjat de la digitalització dels processos

La digitalització, tant en empreses com en institucions, estalvia costos i permet oferir una millor atenció als clients, però comporta nous riscos com els que es deriven dels delictes informàtics. Entre 2021 i 2022, fins i tot un 64% de les pequeñlas i mitjanes empreses ha experimentat algun tipus d'atac cibernètic. En aquest context, la inversió en ciberseguretat es converteix en un sine qua non.

Segells de qualitat

Alhora, des d'institucions com l'European Digital SME Alliance, xarxa que concentra petites i mitjanes empreses del sector de les TIC amb seu a Europa es desenvolupen segells de qualitat com el Cybersecurity Made in Europe, que recentment ha distingit una empresa espanyola amb seu a Madrid i quatre dècades d'experiència al sector. Es tracta, en concret, de Teldat. Només durant 2022, la firma ha experimentat un increment del 23% en les seves vendes. La firma proporciona solucions de ciberseguretat, serveis de comunicacions d'oficina remota, serveis d'accés al núvol i sistemes de connectivitat de veu i dades. En un context en el qual fins al 64% de les empreses petites i mitjanes ha experimentat atacs cibernètics –la majoria procedents des de països remots- l'únic cert és que, si la firma en la qual treballes encara no ha estat víctima d'un, ho serà en algun moment. Per prevenir, millor si és una empresa amb segell de qualitat europeu