Alguna vegada t'has preguntat per què, per exemple, escollim Google PlayStore en un mòbil Samsung en lloc de Galaxy Store per descarregar-nos aplicacions? Has volgut saber en ocasions com pot ser que fins i tot als mòbils Appleel navegador de Google sigui moltes vegades la primera opció? La resposta, ho endevines, té a veure amb els diners. El judici entre Epic –els creadors de Fortnite- i Google a propòsit de les comissions que els de Mountain View fan pagar a Epic –i a qualsevol altre desenvolupador- per distribuir les seves aplicacions en la PlayStore ho ha demostrat. Des de 2019, Google ha pagat milers de milions per mantenir la seva posició de domini al mercat.
8.000 milions pagats a Samsung
L'acord que permet que els sistemes de recerca, l'assistent i la PlayStore siguin serveis predeterminats als mòbils sud-coreans va costar als de Mountain View 8.000 milions d'euros. Amb Apple, també han firmat acords similars, encara que la quantia no s'ha revelat en el judici, però equival al 36% dels ingressos obtinguts per anuncis de recerca en Safari, el navegador d'Apple. Totes les firmes implicades, expliquen des de Bloomberg, estan sent investigades per les autoritats antimonopoli nord-americanes.
Són legals els pagaments?
Doncs sembla, almenys segons Bloomberg, que als Estats Units no ho són. Mantenir una posició dominant en un mercat –i això intenta fer amb els pagaments Google en el dels navegadors per a web i mòbils- mitjançant acords que impliquin desemborsaments seria una manera il·legal d'assolir el lideratge. El programa de pagaments es deia Projecte Banyan i incloïa mesures tan pintoresques com, per exemple, oferir a Samsung distribuir Galaxy Store, la botiga d'aplicacions d'aquesta última, dins Play Store en comptes que estigués preinstal·lada als dispositius fabricats per l'empresa sud-coreana. A més, s'impedia que Galaxy Store oferís un sistema de pagament propi.