Des d’aquesta tardor, Catalunya compta amb una nova eina per lluitar contra el càncer: es tracta, en concret, del nou accelerador Ethos, el primer de tipus lineal que s’instal·la al Principat.

IMG 1797
 

 

En què es diferencia dels altres?

Un accelerador linial permet realitzar radioteràpia adaptativa en temps real i l’Institut Català d’Oncologia, en centre on es tracta el 50% dels pacients oncològics catalans, ha estat l’institució triada per posar en marxa aquesta tècnica al Principat. La radioteràpia adaptativa es basa en el càlcul diari del volum que cal tractar i dels òrgans i teixits que cal preserva, amb la conseqüent disminució dels efectes secundaris.

Ho explica el director de Física Mèdica, Protecció Radiològica i Sistemes d’Informació de l’Institut Català d’Oncologia, Carles Muñoz, aquest nou sistema, utilitzant imatges de tomografia computeritzada en temps real, permetrà millorar els resultats del tractament en proporcionar una dosi molt més precisa al tumor i poder reduir l’exposició dels teixits sans circumdants”. Muñoz ha confirmat que “a principis del 2024 s’iniciarà la radioteràpia adaptativa en temps reals a través d’assajos clínics que permetran contribuir a generar l’evidència científica necessària per a les millores en resultats que aportarà aquesta nova tècnica”.

Ampliació de la nova unitat de braquiteràpia

Igualment, la Unitat de Braquiteràpia de l’Institut Català d’Oncologia al seu centre de l’Hospitalet de Llobregat amplia la seva capacitat per poder dispensar fins a 1.000 tractaments anuals.També serà una de les més avançades tecnològicament en l’àmbit europeu amb 2 quiròfans, una zona de curta estada per pacients de cirurgia ambulatòria, 2 unitats de PDR (braquiteràpia polsada, en anglès pulsed dose rate), 2 unitats d’HDR (braquiteràpia d’alta taxa, en anglès high dose rate), i un TAC específicament per aquesta unitat. La remodelació i ampliació d’aquesta nova infraestructura ha suposat una inversió total de 4.092.144 euros que han estat finançats pel Servei Català de la Salut.

Pel director d’Oncologia Radioteràpica de l’Institut Català d’Oncologia, Dr. Ferran Guedea, aquesta nova unitat “equipada amb tecnologia de punta ens permetrà oferir un tractament precís i eficaç als nostres pacients. Les capacitats d'aquesta unitat ens situen a l'avantguarda de la braquiteràpia a escala nacional i internacional". Guedea també ha volgut destacar que “la nostra prioritat sempre ha estat el benestar dels pacients. Amb aquesta nova unitat, podrem proporcionar un tractament personalitzat que minimitzi l'afectació dels teixits sans mentre ataquem amb precisió el tumor. Això significa una millora en la qualitat de vida dels pacients".