Qui mai no n'ha patit una en grau intens no pot saber que limitant pot arribar a ser una fòbia. Per això, per combatre-les, els experts en salut mental recorren a totes les eines al seu abast. A l'Hospital Ribera Polusa, centre sanitari privat gallec ubicat a Lugo i propietat del Grup Ribera, utilitzen per a aquesta finalitat una tecnologia: la realitat virtual.

L25F1023
 

Vídeos 360

L'eina que utilitzen són vídeos 360è que recreen situacions en les quals el pacient experimenta, com a conseqüència de la seva fòbia, ansietat o angoixa. El metge lliura al pacient unes ulleres de realitat virtual que permeten a aquest interactuar amb els estímuls que l'inquieten de manera controlada i amb l'acompanyament d'un professional. Així, els pacients poden controlar les seves emocions i enfrontar-se a les seves pors amb garanties.

Tècnica no invasiva

La realitat virtual es converteix així en una eina no invasiva que, posada al servei dels pacients, permet vèncer fòbies inhabilitants: "fa més d'un any vam començar a utilitzar gradualment les noves tecnologies lligades al camp de la salut mental en el nostre centre. La realitat virtual és una tècnica no invasiva i amb aval científic, que està recolzada pel nostre equip i on utilitzem tecnologia d'última generació"., explica la psicòloga Lucía Fernández. "És un desenvolupament relativament senzill. La complicació més gran i cost està en la captura de les imatges 360è perquè han d'aconseguir una càmera especial per a aquest tipus d'enregistrament. D'altra banda, hi ha certes situacions que són més complexes de gravar com els enlairaments i aterratges pels estrictes protocols de seguretat abordo, o espais tan petits com una ressonància o un TAC que té camps magnètics que interfereixen amb els sistemes i han hagut de ser gravades en situacions o ambients molt controlats i específics", conclou.