Encara que la generació renovable al nostre país ha cobert més del 60% del mix energètic generat els últims tres mesos i generat un notable abaratiment dels preus de l'electricitat al mercat, el preu de l'electricitat al mercat no s'ha traslladat als consumidors espanyols. Les tarifes fixes i el final d'alguns ajuts, com la baixada de l'IVA, fa que milers de llars no s'hagin beneficiat d'aquest fenomen.

preu electricitat, generador llum, aerogeneradors Escucha Terol parc eòlic torres alta tensió / Foto: Efe
 

Els preus de la llum el 2024

El mes de juny passat, el preu mitjà de l'electricitat al mercat va ser de 56 euros / MWh, davant els més de 93 euros de fa tan sols un any, segons l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). "La producció renovable ha relaxat els preus de l'energia al mercat espot, és a dir, al mercat a preu de cost" assenyala Pol Brau, responsable d'Operacions de la distribuïdora Chippio. L'abril d'aquest any, amb 13,67 euros / MWh, es va assolir el preu més baix de la sèrie històrica. Lluny queden així els preus de 2022, quan se superaven els 200 euros / MWh després de l'esclat de la Guerra d'Ucraïna. La mitjana de la primera meitat de l'any de 2024 se situa en 39,7 euros / MWh, davant els gairebé 89 de la primera part de 2023, la qual cosa suposa un 55,3% d'abaratiment en el cost de generació.

El trasllat dels preus a la factura

Amb els preus 2022, milers de llars van decidir contractar tarifes fixes per protegir-se de la volatilitat del mercat. Avui, el context ha canviat i optar per tarifes indexades al mercat és la millor manera d'aprofitar els baixos preus per estalviar. Les fórmules fixes, explica Brau, "ofereixen preus estancs delimitats per contracte sense tenir en compte el preu de generació de l'energia. Alhora, el PVPC (Preu Voluntari per al Petit Consumidor) ofert des de 2014 per oferir un servei a preu de mercat diari, ha incorporat des de gener un component fix en el seu càlcul, a través del mercat de futurs.. Aquesta mesura presa per "reduir la volatilitat", ha estat contraproduent a causa dels baixos preus del mercat diari, la qual cosa va fer que aquesta fórmula s'encarís un 10% el gener davant l'antic càlcul fixat només al preu diari.

En conclusió, tant el canvi de càlcul del PVPC com els trams fixos arrossegats de 2022 generen que milers d'espanyols no vegin materialitzat el context energètic a la seva factura. Segons dades de Chippio, el 41% d'espanyols tenen contractades tarifes fixes, a la qual cosa se suma la pujada de l'IVA del 10% al 21% des de febrer d'aquest any, quan el preu mitjà de mercat va caure per sota dels 45 euros /MWh, condició fixada pel govern per augmentar la taxa. Per primera vegada des d'aquell mes, al juliol l'IVA tornarà al 10% després dels preus registrats al juny."És per això que milers d'espanyols amb tarifes fixes no només no paguen menys de llum aquests mesos, si no que estan pagant més en ser més gran la quantia d'impostos" assenyala Brau.