Des d'antic, Espanya ha estat un dels territoris europeus més propicis per a l'extracció de tota mena de minerals. Si ja Tartessos va fonamentar el seu poder en els metalls que allotjava la península i, després, romans i cartaginesos van seguir el seu camí, el mercuri que es produïa en l'Edat Moderna i els múltiples minerals que, amb capital forani la majoria de les vegades, sortiren de terra espanyol en el XIX demostren el que ningú no dubta ni tan sols avui: que la península, gràcies a estructures geològiques com la Faixa Pirítica, és un dels territoris en la que la mineria industrial té més gran potencial. Ara, la UE acaba d'aprovar una directiva sobre el que denominen "matèries primeres crítiques que els experts consideren obrirà una nova edat daurada per a la mineria nacional.

 

Interès públic

Segons El Col·legi de Geòlegs, la nova normativa estableix la creació d'un supòsit, els projectes estratègics d'interès públic, que es posicionen per sobre de les legislacions nacionals fins i tot. Així, a qualsevol país i per mandat europeu, es podran activar projectes que "contribueixin a la seguretat del subministrament de matèries primes|cosines crítiques per a Europa" sempre que es compleixi amb la legislació ambiental nacional i europea. A què obre la porta aquest canvi legislatiu? Doncs, possiblement, que projectes com la mina d'urani de Salamanca o les mines de liti d'Extremadura no quedin a mercè de prejudicis partidistes. Fins i tot, qui sap, fins el venerable carbó podria tenir una nova oportunitat si algú decideix tornar a considerar-lo estratègic.

Crític i estratègic

Segons la UE, el 2030 el 10 per cent de les matèries primeres crítiques que s'utilitzen a Europa s'hauran d'extreure's dins del territori de la UE. El 40% d'aquestes matèries, a més, haurà de processar-se a terra europeu i el 15% haurà de procedir del reciclatge. Igualment, es crearà un organisme supranacional que tindrà la missió d'estudiar i visar els projectes que es vinculin a minerals considerats estratègics i els seus dictàmens seran vinculants. Tot projecte que sigui validat per la Junta Europea de Matèries Primeres Crítiques s'hauran d'aprovar en 24 mesos si és d'explotació i en 12 si és de processat o reciclat.

En l'actualitat, la mitjana|mitja de temps que es tarda a Europa a posar en marxa una explotació minera és de 15 anys, fonamentalment per retards en la tramitació ambiental, pel que confia que amb la proposta europea s'agilitin els terminis i s'afavoreixi la investigació i explotació de nous projectes relacionats amb els minerals estratègics tant a Espanya com a Europa.