Generen ocupació les energies renovables? Sí. I en concret, ocupaven en finalitzar el 2023 16,2 milions de persones. Són, en concret, 2,5 milions més que els 13,7 milions que treballaven al sector el 2022. La dada procedeix de l'últim informe elaborat per l'Agència Internacional d'Energies Renovables i l'Organització Internacional del Treball.
El doble que fa deu anys
Aquests més de 16 milions de treballadors suposen gairebé un 100% més que els 8,5 milions de persones que el 2013 treballaven al sector. El creixement d'aquest, explica l'Agència Internacional, es vincula a la creixent inversió que, de la mà de la revolució energètica en curs, atreu el sector de les renovables. Amb tot, no es tracta d'una ocupació repartida de manera homogènia.
On són aquests llocs de treball i a quins sectors?
La majoria d'aquests llocs de treball es concentra en uns quants països. La Xina, per exemple, concentra 5,5 d'aquests 16,2 milions totals. La resta es reparteix entre la UE (1,6), el Brasil (1,4), l'Índia (0,98) i els Estats Units (0,99). El subsector que més ocupació genera és el de l'energia solar fotovoltaica, que ocupa 7 milions de persones. Le energia hidroelèctrica fa servir a 2,3 i la producció de biocombustibles, a 2,8. Al subsector de l'energia eòlica, en treballen 1,45. La resta, es reparteix entre sistemes de producció energètica com la biomassa (0,76 milions de treballadors), el biogàs (0,31) o l'energia geotermal (0,16 milions d'empleats). En tots els casos, sol tractar-se de llocs amb condicions acceptables, però des de l'Organització Internacional del Treball s'indica que, sense qualitat en l'ocupació, la transició energètica no serà possible. El 2030, s'espera que treballin al sector 30 milions de persones. I per a 2030 queden només sis anys. Si vols que els teus fills no tinguin problemes de feina, ja saps cap a quin sector encaminar-los. Serà bona idea, això sí, que aprenguin xinès perquè, si ningú no el remeia, serà el gegant asiàtic que domini aquest àmbit productiu.