Al torró de xocolata més humil, el d'arròs inflat, els nens dels anys 70 i 80 mai no li agrairem prou dues coses: la primera, que es personés a les taules nadalenques de mostra infància a l'hora de les postres a tall d'alternativa al sempre poc infantil torró d'Alacant i, la segona, que obrís la porta al festival de torrons de xocolata que va inaugurar Lacasa en els 90 i en el que han actuat i actuen avui fins a primeres espases de la cuina internacional com Albert Adrià o Lucía Freitas. Per això, i seguint amb els agraïments, cal donar aquesta vegada un parell de palmellades a l'esquena a la OCU, que ha dut a terme un estudi per identificar els millors torrons de xocolata disponibles avui al mercat. El resultat, cal dir-ho, decep.
Poc cocholate
L'examen de la OCU alerta, i això preocupa, d'una realitat inquietant: la majoria dels torrons de xocolata contenen greixos diferents a la mantega de cacau i, entre elles, figuren l'oli de gira-sol, el greix de palma i fins i tot llard de karité. I com hi ha poca xocolata, els toca afegir aromes o, com deien la teva àvia i la meva, saborín. Del cruixent, millor no parlar: el que crèiem arròs inflat és en realitat un mixtura de farines de blat de moro, arròs i sal. Dels 17 torrons estudiats, 8 són, directament, dolents. Alguns d'ells porten fins i tot productes com el polirricinoeato de poliglicerol, que texturitza però, també, pot alterar la mucosa i la flora intestinal. Gairebé tots els torrons analitzats són massa dolços i la xocolata no es fon a la boca. Vuit dels 17 no arriben ni si és possible considerats com a acceptables
Els únics bons
D'entre tots els torrons de xocolata cruixent analitzats, només n'hi ha un que sobresurti en la degustació i és el de l'El Corte Inglés, que presenta un color brillant, un gruix adequat, una olor que recorda a la xocolata, un cruixent homogeni i una bona fosa en boca, però el sabor podria ser millor. També puntua bé el torró Picó, en la fórmula del qual s'utilitza només mantega de cacau. En definitiva, que gairebé millor fer-t'ho a casa.