Qui vol tancar les nuclears espanyoles? Per descomptat, el Govern i, vistes les últimes declaracions, ningú més a part de les organitzacions ecologistes. A les recents manifestacions de partidaris dels sistemes de producció d'energia amb reactors nuclears se'ls sumen ara veus qualificades del mateix sector energètic: José Bogas, el conseller delegat de Endesa, indica que, encara que Almaraz –la primera que té previst tancar segons el calendari del Govern- tancarà com està previst, ell és partidari d'allargar la seva vida. Endesa, per cert, és la propietària de la central d'Almaraz.
No hi ha temps
El tancament es produirà, detalla el conseller delegat, perquè "no hi ha temps" per canviar "el pactat el 2019. Així ho ha recordat al fòrum Wake up Spain. El pactat el 2019 és el tancament esglaonat de totes les centrals nuclears espanyoles entre 2027 i 2035.
Una quarta part de l'energia que es consumi a Espanya prové de les centrals nuclears
A Espanya, el 24% de l'energia que es consumeix prové de centrals nuclears i en CCAA com Catalunya el percentatge és encara més gran: 59%. Només a Catalunya, 3.000 persones treballen al sector nuclear, molt respectat a Europa i considerat un exemple, com demostren els recents viatges d'experts polonesos que volen saber com es treballa aquí abans d'emprendre la construcció de noves nuclears en aquell país. A tot el món, funcionen avui 410 reactors i n'hi ha 57 en construcció, bona part d'ells a Europa. De fet, fins i tot la mateixa UE considera les centrals nuclears una eina sostenible de producció d'energia. I aquí? Aquí, res: només un tancament decidit per raons, expliquen des d'organitzacions com Econucleares, "polítiques" que ens obligarà a construir més centrals de gas. A Algèria estan encantats, perquè saben que ens poden girar aviat totes les factures a deure que Sánchez està firmant amb les seves últimes decisions geopolítiques.