D'aquí a 2040, la Generalitat de Catalunya vol que Catalunya recicli i reutilitzi entre un 45 i un 70% de l'aigua que passa per les depuradores de les quatre províncies catalanes. Per fer-ho possible, es contempla una inversió de 407 milions d'euros durant els 16 propers anys.

 

Lluita contra la sequera

La regeneració i la depuració de l'aigua, consideren els gestors administratius encarregats de l'aigua a Catalunya, "són elements fonamentals" per "estar preparats per la sequera d'ara i les del futur". A data d'avui, cada 12 mesos es depuren a Catalunya uns 70 hm³ mitjançant 547 depuradores que s'han anat desplegant en les diferents comarcas. Mitjançant la reutilització de l'aigua, la Generalitat espera evitar restriccions com les que s'han patit durant aquest estiu, ja que es dona per fet que el règim de precipitacions no experimentarà canvis notables en els propers anys.

Diferents usos

Durant el 2022, els volums depurats van ser destinats en un 13% a la reutilització directa, un 31% a la reutilització indirecta, un 18% s'ha injectat al curs fluvial i, finalment, un 39% s'ha abocat al mar. I en concret el 12% que representa la reutilització directa suposen un volum aproximat de 710 hm³, la major part del qual (40,08 hm³) s'ha destinat a usos ambientals. És, precisament, aquest percentatge el que es vol s'ubiqui entre els 45 i els 70 punts l'any 2040. El Pla de reutilització de l'aigua regenerada a Catalunya forma part de les inversions contemplades en el marc del Pla de gestió de l'aigua de les conques internes, amb una inversió superior als 2.400 milions d'euros per al període 2022-2027.