Fins ara, el procés habitual per operar tumors de l’espai parafaringi (l’àrea triangular cerca de la faringe, entre la base del crani i l’os hioide) implicava fer una una incisió al coll i extirpar el teixit a través d’una cirurgia oberta. Aquesta tècnica quirúrgica, més enllà de l’evident impacte estètic, condiciona la respiració, la parla i la deglució del pacient. Des d’ara, hi ha una altra manera de fer-ho i s’ha desenvolupat a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. La primera pacient operada  amb aquesta tècnica té 55 anys. En aquest cas, el tumor va resultar ser benigne. Com a especialistes que tenen cura dels sentits, el gust, l’oïda i l’olfacte, els otorrinolaringòlegs fan una crida a no passar per alt símptomes que poden indicar l’existència d’un tumor: tenir molèsties en empassar, sentir dificultats a l’hora de respirar, sobretot a la nit, o tenir una veu afònica o ronca, i que les molèsties durin més de dues setmanes.

Nas i boca

Ara, en comptes de realitzar un tall al coll, el cirurgià d’aquest centre sanitari David Virós i el seu equip han optat per accedir-hi a través d’una obertura natural: la boca. Per fer-ho, han trobat dos aliats: la tecnologia 3D i un robot. El treball multidisciplinar entre professionals experts en imatge mèdica i en enginyeria biomèdica de Tecnologies 3D+ de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha ajudat a planificar si la intervenció que havia imaginat era viable. “Aquest tumor parafaringi, a la zona tova del paladar, està situat a la base del crani, al costat de vasos sanguinis i nervis connectats al cervell. A més, l’estructura no és sòlida, és elàstica, amb la qual cosa necessitàvem conèixer la zona al detall, per valorar el ventall d’opcions que s’obren a cada pas de la intervenció”, explica.  Aquesta nova tècnica no només minimitza el risc de complicacions, evita la traqueostomia i redueix el dolor postoperatori, sinó que també preserva millor les funcions vitals del pacient, com la deglució i la parla. A més, les incisions més petites i precises redueixen el sagnat i la possibilitat d'infeccions, permetent als pacients tornar a les seves activitats quotidianes en menys temps. El treball conjunt entre els enginyers i experts en imatge va permetre recrear el tumor en 3D, el que permet a l’equip mèdic navegar pel seu interior i conèixer en detall la relació entre totes les estructures. A més, el va imprimir amb peces de resina per tenir un coneixement més precís.

Robot cirurgià

La participació del robot Da Vinci és l’altra peça de l'èxit d'aquesta intervenció. Aquest sistema de cirurgia robòtica permet fer incisions mínimes i precises, i facilita moviments impossibles per al braç humà, fet que resulta especialment útil en espais reduïts i àrees complexes com el paladar tou. Els braços robòtics fan 8 mil·límetres, eliminen la tremolor i mai es cansen. Però tot i fer filigranes, el robot Da Vinci no té autonomia, els cirurgians i les cirurgianes són els cervells de les intervencions i els braços del robot només tradueixen els moviments de la mà del professional. 

El càncer de cap i coll, que celebra dia mundial el 27 de juliol, engloba tumors malignes que s’originen al cap o a la regió del coll i es localitzen a la laringe, la nasofaringe, l’orofaringe –amígdales, paladar tou, base de la llengua–, les glàndules salivals o a la cavitat oral –la mucosa o la llengua–. S’exclouen els tumors de la pell, cerebrals i de tiroides. És el novè tumor més diagnosticat a Espanya i, tot i no ser molt prevalent, enguany es diagnosticaran prop de 7.600 casos, un miler a Catalunya, i s’ha observat un augment de la incidència a causa del tabaquisme i del virus del papil·loma. Si bé afecta totes les edats i gèneres, és més comú en homes de 50 anys de mitjana. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron, centre de referència per tractar aquesta patologia, intervé quirúrgicament cada any prop de 200 pacients d’un tumor de cap i coll.