D'entre tots els destil·lats, si n'existeix un d'origen inequívocament hispanoamericà aquest és sens dubte el rom, l'origen del qual es remunta als segles XVI i XVII quan, primer, els elaboradors de Vino de Jerez van envellir destil·lats de canya de sucre en botes i, després, els jesuïtes van desenvolupar a les seves missions guaranís el singular Mètode Lent Paraguaià. Durant l'època de l'Imperi, i després que els conqueridors espanyols introduïssin al Carib i l'Amèrica continental el cultiu de la canya de sucre, el tràfec de rom entre les colònies i la península va ser intens, però ja al segle XX altres destil·lats d'origen forà van guanyar la partida al rom sud-americà i caribeny. Ara, segons estudis de NielsenIQ, sembla que canvien les tornades i el creixement anual de consum de rom supera en percentatge el d'altres destil·lats com la ginebra.

 

En creixement

Així, i segons la patronal del sector dels destil·lats, el 2022 el rom va veure com el seu consum augmentava en un 15,2% al temps que el tequila ho feia en un 30%. La ginebra es va quedar en un 12,9% i altres licors d'especialitat, en un 12,8%. Tanmateix, el destil·lat més consumit a Espanya continua sent el whisky (24,5%). La ginebra es queda amb un 19,5% del total i el rom, amb un 14,6%. En aquest context, els fabricants de begudes tornen a interessar-se pel rom, que adquireix un interès comercial més important que altres destil·lats com el cognac o el brandi, que no han estat capaços d'introduir-se al mercat dels combinats a diferència dels citats.

El cas d'El Supremo

Arran d'aquest interès, en aquest 2024 arriba als hotels, pubs i restaurants un històric: el rom paraguaià El Supremo. El destil·lat acumula medalles en certàmens tals com The Drink Business o The Spirits Business Global Rum&Cachaça i es presenta a Espanya en tres variants: 5 anys, 8 anys i 12 anys. El seu origen es remunta a 1909 i en la seva elaboració manté una tecnologia antiga, la dels jesuïtes espanyols que van introduir la fabricació d'aquest destil·lat en el que avui és Paraguay a ple segle XVI. A partir del destil·lat suc de la canya de sucre, que es bull durant nou hora, s'elabora una mena de mel daurada que fermenta durant 72 hores. En el procés, es fa servir aigua de l'Aqüífer Guaraní, una reserva d'aigua subterrània que destaca com una de les més grans del món. Completada ja la fermentació, el rom s'anyenca en botes d'encens marró. Batrà el rom al whisky i tornarà Espanya i Hispanoamèrica sencera a vells costums? Sigui com fos, l'indiscutible és que la del rom, a Sud-amèrica, és ja una de les indústries amb més futur.