Rússia ha iniciat la construcció de la seva Estació Orbital Russa (ROS), un projecte que serà llançat en dues fases utilitzant 34 coets. La primera fase, prevista per a 2027, establirà la base de l'estació amb mòduls clau, mentre que la segona fase, en la dècada de 2030, completarà la seva capacitat operativa.

La primera operaria una estació de quatre mòduls —científic, nodal, base i acoblament— per tripular dues persones en 228 metres cúbics.

En la segona fase s'afegirien uns altres dos mòduls (espacial i de producció) juntament amb una plataforma de servei per acomodar fins a quatre astronautes en 667 metres cúbics.

Aquesta estació estarà en òrbita baixa terrestre i serà una infraestructura crítica per a futures missions espacials russes.

Motius de l'abandonament de l'ISS i el seu impacte tecnològic

Rússia planeja abandonar l'Estació Espacial Internacional el 2028, esmentant com a raons les tensions geopolítiques i la necessitat de desenvolupar tecnologia espacial independent. L'Estació Orbital Russa permetrà a Rússia mantenir una presència espacial contínua sense dependre de la cooperació internacional, fomentant el seu lideratge en l'espai i possibilitant avenços en ciència i tecnologia. La nova estació no només serà un punt d'investigació i control de missions, sinó també una plataforma per a futures missions tripulades i no tripulades.

axiom space ax 1 mision espacial cap a estacion espacial internacional efe
axiom space ax 1 mision espacial cap a estacion espacial internacional efe

Un nou enfocament cap a l'autonomia espacial

El projecte de l'Estació Orbital Russa representa una fita en la recerca de Rússia per establir-se com una potència espacial autosuficient. A mesura que les tensions internacionals continuen afectant la col·laboració en projectes com l'ISS, aquesta estació proporcionarà un entorn independent per a investigacions científiques i operacions espacials. La primera fase de construcció començarà el 2027, i s'espera que la ROS sigui completament operativa cap a mitjans de la dècada de 2030.

Vladímir Kozhévnikov, director general del projecte de ROS, va afirmar al festival Naúka que, per construir aquesta infraestructura espacial, Rússia llançarà un total de 34 coets portadors des de 2027 fins a 2033: "El primer llançament està previst per a 2027. El 2028 es llançaran dos mòduls més amb un sol portador: el nus d'acoblament i la resclosa".

Per poder completar la construcció de l'Estació Orbital Russa, seran llançats 15 coets Angará-A5M i 19 vehicles espacials Soyuz-2.1b. D'aquesta manera, i segons Kozhévnikov, el primer vol tripulat a ROS s'efectuarà el 2028 i, després d'això, en la primera fase de construcció, fins a 2030, s'afegirà un mòdul interconnectador, una resclosa i el mòdul base. Finalment, entre 2031 i 2033, es planeja ampliar ROS amb dos mòduls de tasques específiques.

arquitectura de l'estacion orbital russa (1)
arquitectura de l'estacion orbital russa (1)

Aquest projecte també reflecteix un enfocament renovat en l'expansió espacial russa, amb vista a missions a la Lluna, on els Estats Units ja van arribar el 1969, i intentar provar alguna missió que s'apropin a algun dels planetes més propers a la Terra com la NASA ja ha fet al planeta Mart.