En un gir inesperat, Rússia ha anunciat que continuarà col·laborant a l'Estació Espacial Internacional (ISS) fins a 2030. Anteriorment, el país havia manifestat la seva intenció de retirar-se després de 2024 per centrar-se en la construcció de la seva pròpia estació orbital. Segons declaracions de Yuri Borisov, director de Roscosmos, el canvi de postura reflecteix un compromís renovat amb la cooperació internacional en l'àmbit espacial, crucial en un context geopolític tens.
Un historial de tensions i acords
L'estira-i-arronsa entre Rússia i els socis internacionals de l'ISS no és nou. La dependència mútua en termes tècnics i operatius ha estat un factor clau per sostenir la col·laboració malgrat les tensions. Tanmateix, l'anunci previ de la seva sortida va generar incertesa sobre el futur del programa espacial conjunt. Finalment, l'acord per romandre fins a 2030 assegura estabilitat per al projecte, mentre que Roscosmos continua amb els plans de l'Estació Orbital Russa (ROS), que pretén ser una fita nacional.
Després de diversos conflictes, com hem esmentat anteriorment, el juliol de 2022, Rússia va prendre la decisió d'abandonar l'ISS el 2028 per centrar-se en la construcció de la seva pròpia estació espacial, anomenada Estació Orbital Russa (ROS, per les seves sigles en anglès). Aquesta decisió va requerir un compromís financer per a les gestes espacials existents del país, a més, els Estats Units es van veure en ''l'obligació'' de buscar un soci per substituir a Rússia, a causa que l'ISS està dissenyada de tal manera perquè uns depenguin d'altres, és a dir, el costat nord-americà proporciona energia, mentre que el costat rus atorga propulsió i evita que la plataforma caigui a la Terra.
Tanmateix, els estira-i-arronsa per part de Rússia van tornar a l'any. Aquest país va canviar d'opinió i es va comprometre a continuar formant part del projecte fins a 2028, fins que s'ha donat a conèixer que, finalment, Rússia romandrà en l'ISS fins a 2030.
El futur de l'exploració espacial
La permanència de Rússia en l'ISS no només reforça el programa actual, sinó que també demostra la importància del treball conjunt en la investigació espacial. La futura estació orbital russa, d'altra banda, promet una independència més gran, amb mòduls més avançats i adaptats a necessitats específica del país.
Al principi, s'espera que l'Estació Orbital Russa comenci a estar a punt a partir de 2027 amb les següents característiques: capacitat de generar més energia per a tasques específiques, unificar els mòduls, interaccionar amb futurs grups de satèl·lits i executar diversos modes d'operació. Així mateix, quan sigui operativa, brindarà una vista més àmplia de la Terra per a finalitats de monitoratge i vigilància.