Rebre una adequada assistència sanitària és complicat si el professional qui la presta  no entén del tot la llengua en la que el pacient s’expressa millor. Així, i per superar el parany a que s’enfronten moltes persones que s’expressen amb més fluïdesa en català, la Generalitat oferirà formació gratuïta i en horari laboral perquè un total de 2.700 professionals de l’àmbit de la salut puguin millorar les seves competències en llengua catalana per l’atenció sanitària.

acn metge cap salut
 

Objectiu

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa del Govern és que el personal sanitari pugui assolir habilitats comunicatives i el nivell de català necessari per expressar-se oralment i per escrit en el seu context laboral. En aquest sentit, el Govern defensa el criteri assumit per la comunitat científica que comprendre i parlar la llengua del pacient és una part central i indissociable de la qualitat assistencial, la qual cosa genera, a més, una comunicació satisfactòria amb un augment de la proximitat i la confiança entre professionals de la salut i els pacients i alhora incideix en la seguretat de l’atenció assistencial.

Programa de formació

Cada professional podrà participar, en grups de 20 persones com a màxim, en un d’aquests tres itineraris: nivell elemental, nivell intermedi i suficiència. La durada d’aquesta formació és de 100 hores entre autoformació virtual tutoritzada, amb una plataforma, (60 hores) i formació virtual amb activitats i pràctiques orals i de conversa (40 hores). Les persones participants podran beneficiar-se d’aquesta formació per l’aprenentatge i millora de la llengua catalana ja que està adequada als llenguatge sanitari. La formació es realitzarà entre el 3 d’abril i el 29 de novembre i les persones que la finalitzin tindran dos certificats d’aprofitament que els donaran dret a presentar-se a una prova per obtenir el certificat de nivell oficial que es realitzarà des de Salut.