Que alguna cosa passa a Ucraïna i que aquest alguna cosa no és res de bo per a Rússia no l'evidencien les constants maniobres de retirada que, deixant enrere armes fins i tot, desenvolupa aquestes setmanes l'Exèrcit Rus. Igual han estat els mems, capaços de minar la moral del més equilibrat, potser ha estat la capacitat de resistència i el valor dels ucraïnesos o, pot ser també, l'aparent desastre rus estigui relacionat amb la joventut i inexperiència dels seus soldats; però, des de l'OTAN, ho tenen clar: la clau és el Sistema de Coets d'Artilleria d'Alta Mobilitat amb què l'organització militar occidental ha dotat les tropes ucraïneses. L'esmentat sistema es coneix pel seu acrònim engonals: Himars.
De què parlem?
El Sistema de Coets d'Artilleria d'Alta Mobilitat és un camió equipat amb un llançador capaç d'utilitzar diferents tipus de míssils guiats per GPS que poden assolir objectius situats a distància de fins a 80 quilòmetres. Són capaços de destruir edificis i vehicles i destaquen per la seva maniobrabilitat i el|com de fàcil que és utilitzar-los. Es despleguen en minuts, disparen en segons i es repleguen gairebé més de pressa del que es van desplegar. Tant és així que, quan l'enemic és conscient del que acaba de succeir-lo i pretén contraatacar, es troba que no queda ningú al lloc des d'on han partit els míssils.
L'eficàcia del simple
Els Estats Units van començar a enviar unitats Himars a Ucraïna el mes de juny passat i, al juliol, l'exèrcit ucraïnès disposava ja de 16 equips Himars en combat. A l'agost, els informes eren clars: centres de comandament, dipòsits logístics i instal·lacions de tota mena havien estat destruïts. Els russos es quedaven sense rereguarda i, incapaços de proveir-se, es veien obligats a retrocedir. En vista del desastre, el Ministeri de Defensa rus, Sergei va fixar una nova prioritat: destruir els Himars.
Als ucraïnesos, inexperts amb aquest tipus d'armament, no els havia costat gens dominar els Himars i era normal. Fins als marines nord-americans, que van utilitzar aquests singulars camions artillats a Síria i l'Iraq diuen que som davant d'una arma molt simple i que no demana la destresa que exigeix disparar obusos clàssics. El GPS que incorpora l'Himars i potent ordinador, dispensen l'artiller de fer complicats càlculs: n'hi ha prou amb introduir unes coordenades en el sistema, apuntar cap a l'objectiu, comprovar que tot està connectat, assignar un nombre de míssils al tret i prémer el botó. És, pràcticament, com un videojoc. I a Rússia, que se sàpiga, el videojoc més reeixit que van dissenyar va ser el Tetris, així que, poc han de fer.