La pujada de les temperatures que es vincula al canvi climàtic genera desafiaments pel sector agrícola i, en particular, pel del vi, donat que la temperatura mitjana d’un territori pot arribar a fer inviable el cultiu de determinades varietats. Per cercar solucions a aquests desafiaments una delegació d’enòlegs, viticultors i investigadors de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha visitat aquesta setmana diversos indrets de Suïssa per intercanviar coneixements i pràctiques. L’objectiu és adaptar la viticultura al canvi climàtic. L’intercanvi ha permès mantenir reunions amb representants suïssos de diferents regions vitivinícoles del país i amb investigadors homòlegs de l’Alta escola de viticultura i enologia de Changins.

EuropaPress 5620692 vina

 

Canvi climàtic i vitivinicultura

El viatge ha combinat sessions de treball centrades en projectes de recerca i visites a cellers emblemàtics suïssos amb l’objectiu de treballar sobre els reptes que suposa el canvi climàtic per la vitivinicultura. En aquest sentit, els dos instituts de recerca —Changins (Suïssa) i l’INCAVI (Catalunya)— han presentat les seves línies de treball. Els debats s’han centrat en els projectes de recerca i desenvolupament sobre maneig de l'aigua i del sòl a Catalunya i al Valais, la digitalització del treball en el camp, les varietats híbrides i els porta-empelts resistents a la sequera. Les presentacions han inclòs també la visita a diferents parcel·les experimentals sobre coberta vegetal, on l’institut de Changins i l’institut de recerca d’agricultura biològica (FiBL) treballen per estudiar diferents fórmules d’enherbament per conèixer els seus efectes sobre la vinya. Així mateix, l’INCAVI ha pogut presentar els seus estudis en el camp del control de l’estrès hídric de la vinya, els treballs culturals per la retenció d’aigua de pluja, l’aplicació de la coberta vegetal en condicions de conreu mediterrani, les varietats resistents a Catalunya i els porta-empelts resistents a la sequera. La delegació catalana ha pogut visitar dos cellers suïssos situats al cantó del Valais per completar tot el coneixement teòric amb una vessant més pràctica: el Domaine Chappaz de Marie-Thérèse Chappaz, i el Domaine du Mont d’Or.

Col·laboracions futures

El principal resultat d’aquest intercanvi de coneixements i bones experiències del sector vitivinícola suís i català és l’enfortiment dels diferents actors davant del canvi climàtic. Tota la delegació catalana ha valorat l’intercanvi d’experiències i coneixements de manera molt positiva, especialment per les diferents oportunitats de col·laboracions futures que s’han començat a dibuixar en camps com el control del sòl i l’aigua i la mecanització de vinyes amb fort pendent.