La insuficient capacitat de les xarxes elèctriques complica la revolució verda i, a més, té altres efectes indesitjats: a Madrid, segons el recent Informe del Sector del Data Center 2024-2030 impedeix inversions per valor de 38.000 milions d'euros.

 

Informe de part

L'informe, elaborat pel sector afectat, pot qualificar-se com de part i, si es dona per cert, col·loca la capital d'Espanya en una situació d'inferioritat en relació amb ciutats com Londres, Amsterdam, París o Frankfurt. Així ho indica el director executiu de Spain Data Center: "per aconseguir el creixement que situï Madrid entre les regions FLAP (Frankfurt, Londres, Amsterdam i París) serà necessària la intensificació de la inversió en xarxes de transport d'electricitat, i la seva efectiva execució, així com l'agilitació de tots els tràmits administratius davant d'ajuntaments i comunitat autònoma. El problema competitiu per al sector no es troba en la disponibilitat de l'energia, sinó en la dificultat i lentitud de l'accés. La ràpida expansió de les energies renovables no està tenint la necessària correspondència amb el desenvolupament d'infraestructures de xarxa, que presenta un greu dèficit," explica.

Els centres de dades a Madrid

L'anàlisi de Spain DC apunta que en aquests moments a Madrid hi ha 147 megawatts (MW) de potència instal·lada en centres de dades, la qual cosa representa un creixement interanual del 25,6%, si bé suposa 30 MW menys que les previsions inicials a causa de l'alentiment en l'execució com a conseqüència de les "dificultats de tramitació i subministrament" elèctric. Per al futur, l'entitat planteja quatre escenaris possibles (tendencial, hiperregulació, hostil i favorable) en funció del grau d'execució dels projectes fins a 2030. En els tres primers Madrid, assoliria els 616 MW de potència instal·lada previstos per a 2026 en diferents moments del període 2026-2030 i la inversió directa acumulada en infraestructura digital se situaria entorn de 6.000 milions d'euros, una xifra a què se li afegiria una inversió indirecta de, com a mínim, 10.034 milions d'euros. Alhora, a l'escenari favorable que contempla l'execució en temps dels MW previstos, la inversió directa podria superar els 14.000 milions d'euros, a la qual cosa s'agregarien 24.000 milions d'euros d'inversió indirecta.

Em 2023, Madrid va concentrar el 61% de l'oferta nacional de centres de dades amb un total de 147 MW i Barcelona va augmentar el seu pes relatiu fins al 14,4% amb 34,9 MW instal·lats. Aragó va assolir els 37,2 MW, pel que s'ha consolidat com un nou enclavament tecnològic. En comparació amb altres regions europees, Madrid es va mantenir el 2023 com el novè mercat més gran del Vell Continent, encara que va presentar més taxes de creixement que les zones més puixants, és a dir, Frankfurt (839 MW), Londres (1041 MW), Amsterdam (681 MW) i París (489 MW).