La tecnologia de la impressió 3D ocupa a Catalunya a un total de 2.092 persones que treballen en 156 empreses (32% més que el 2019) que generen un volum de negoci de 560 milions d'euros (augment del 72%) i donen feina a 2.092 persones (un 58% més). Són les principals conclusions de l'estudi La impressió 3D a Catalunya, elaborat per la Generalitat. El subsector que concentra més negocis (30,8% del total) és el de fabricació de components.
Creixement
Des de 2019, el volum d'empreses amb seu a Catalunya dedicades a aquest negoci ha crescut en un 32% i el de professionals ocupats, en un 58%. El volum de negoci ha crescut també de manera notable: les 156 empreses catalanes que componen aquest sector facturen avui un 72% més que les aproximadament 120 empreses que es dedicaven a Catalunya a aquest negoci el 2019.
Què fabriquen?
A més de peces i components (tasca que ocupa a un 30,8% del total d'empreses existents), les firmes catalanes d'impressió 3D es dediquen als serveis d'enginyeria, consultoria i certificació (13,5% de les empreses existents), a la distribució (12,8%) i al desenvolupament de materials (10,9%). L'àmbit de la impressió 3D aglutina totes aquelles companyies que ofereixen una tecnologia que permet crear objectes volumètrics a partir de models digitals. Són productes flexibles i que tenen capacitat per ser personalitzats. És un sector que genera valor afegit a l'ecosistema industrial, ja sigui respecte a fabricació de peces o en l'agilitació dels processos de disseny i desenvolupament dels productes. En l'últim quinquenni Catalunya ha estat la segona regió mundial en captació d'inversió estrangera vinculada a la impressió 3D, amb un volum d'inversió de 87,5 milions d'euros, que han suposat la creació 423 nous llocs de treball. De fet, l'estudi assenyala que Barcelona és la primera ciutat d'Europa respecte a presència de projectes de companyies internacionals.