Probablement ho hagis repetit moltes vegades davant dels teus amics: la cervesa, millor en ampolla, perquè, en llauna, no té igual gust. Estàs segur d'això o només és quelcom que repeteixes? Avui, t'explicarem per què diem això i si, efectivament, es tracta d'una cosa certa o és simplement una bajanada.

Llaunes de Cervesa

L'explicació

En realitat, i segons et confirmarà qualsevol expert en tecnologia dels aliments, l'envàs que millor conserva la cervesa és la llauna: en ser opaca, evita que els aminoàcids ensofrats que conté aquesta beguda entre en contacte amb la llum, es rovellin i generin nous compostos que poden arribar a canviar el sabor del que ens beurem. La llauna, per tant, guanya a l'ampolla que, en ser transparent, sí que permet aquest contacte amb la llum. Per això, per reduir-lo al mínim, les ampolles de cervesa són fosques: fins a mitjans del segle XX s'utilitzava només vidre transparent però, des d'aleshores i després de constatar-se com de malament li senta a la cervesa la llum, s'utilitza vidre marró o verd.

I per què ens agraden més les ampolles?

Primer, per raons psicològiques: el consum de begudes en llauna, en general, i el de cervesa, en particular, està estigmatitzat, ja que s'associa a entorns incòmodes o a grups marginals, la qual cosa ens predisposa contra el simple acte de degustar la beguda que ens ocupa des d'aquests envasos estancs, opacs i dissenyats cuidant cada detall. Mentre la cervesa és a la llauna, el metall no entra en contacte amb ella, ja que una pel·lícula protectora ho impedeix. No obstant això, si la bevem directament d'ella, sí que hi pot haver problemes: la nostra boca entra en contacte, ara sí, amb el metall i succeeixen dues coses, ambdues molt dolentes: alguna partícula microscòpica pot contaminar la beguda i es barrejaran a la nostra boca el sabor deliciós de la cervesa i el del metall que toquem en beure. Què cal fer llavors? Doncs molt senzill: obrir la llauna i vessar-la en un recipient, ja que evitarem el contacte directe de les nostres papil·les gustatives amb el metall. Una altra opció, segurament la millor, és demanar-se una canya: la cervesa viatja en barril (també opac i estanc) i, per millorar-lo encara més, tindrà la quantitat exacta d'escuma.