L'arribada de ChatGPT i altres eines que fan ús de la Intel·ligència Artificial Generativa ha generat una notable incertesa al mercat laboral mundial i, a Espanya, gairebé un terratrèmol. La nostra, com d'altres tantes economies avançades en les que el sector serveis fa servir a la majoria de persones en edat de treballar, no és capaç de cobrir molts dels llocs de treball que es generen i, tant és així, que, segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística, en l'últim trimestre de 2023 un total de 155.797 vacants a Espanya van quedar sense cobrir-se. Davant d'aquesta situació, la formació contínua es revela com una eina clau, perquè l'upskilling permet millorar les habilitats i competències dels professionals perquè puguin contribuir al creixement de l'empresa en la que treballen.
Formació específica
Un bon treball d'upskilling implica que empreses, administracions i tota mena d'entitats han de ser capaces de poder oferir als seus treballadors formació específica adaptada a les necessitats d'una societat que afronta un desafiament majúscul en què l'IA Generativa encarna només una de les amenaces, perquè hi ha més tecnologies com la robòtica que també impliquen canvis seriosos.
L'IA, així, no només penetra en l'economia per plantejar nous desafiaments, sinó que també permet innovar per fer realitat l'aprenentatge continu dels professionals. Les plataformes d'aprenentatge corporatiu impulsat per l'IA són un exemple d'això, com l'acabada de llançar Mydra by StudentFinance, la qual ofereix no només una opció, sinó la ruta més prometedora cap a un futur d'oportunitats i avanç professional el 2024.
"Cada innovació que l'educació experimenta permet que les empreses incorporin actualitzacions que els facin apostar pel talent intern. Això permet que la capacitació sigui més fàcil de desenvolupar, de consumir i, per descomptat, que cada vegada sigui més personalitzada. Això permet a les corporacions oferir un pla de carrera per als seus treballadors, una cosa que evita, entre altres coses, la fuga del coneixement," comenta Mariano Kostelec, CEO de Mydra by StudentFinance.
Els reptes a què s'enfronten les empreses per oferir formació
L'upskilling serà una de les estratègies crucials aquest any perquè les organitzacions assumeixin els nous reptes a què s'enfronten, com necessitar noves habilitats dins de les seves plantilles. A més, és una nova oportunitat que donen les empreses als professionals de treballar en un ambient dinàmic, innovador i productiu. Tanmateix, malgrat els beneficis que poden tenir les corporacions en invertir en formació interna, la majoria d'elles s'enfronta a certs reptes per assumir. Mydra by StudentFinance en comenta alguns amb què es troben les entitats a l'hora d'incorporar qualsevol plataforma d'aprenentatge corporatiu. Els desafiaments principals deriven del temps (capacitar exigeix assumir que, durant cert termini, la productivitat es ressentirà), la mobilitat laboral (els empleats reflexionats poden voler abandonar l'empresa una vegada formats i, per això, cal treballar per retenir-los), la por del desconegut, la incertesa derivada del retorn de la inversió i la velocitat dels canvis tecnològics. Potser, la formació contínua no equivalgui a guanyar; però l'indiscutible és que no jugar a favor d'ella equival a perdre. Avui, el 75% de les empreses experimenten dificultats per trobar professionals amb perfils tècnics determinats segons recullen Randstad i la patronal CEOE. Tot apunta que l'aposta pel talent intern és la solució a aquest problema, malgrat que l'upskilling encara és un amic desconegut per al sector empresarial i econòmic espanyol.