Aquesta mateixa setmana ho deia Josu Jon Imaz, el conseller delegat de Repsol: determinades actituds d'organitzacions ecologistes molt concretes acabaran impedint de completar la transició ecològica en els terminis que fixa la UE. La seva advertència fa evident una vegada més el complex d'una transició en la qual Espanya juga amb desavantatges autoimposats que, paradoxalment, no tenen a veure amb organitzacions privades, però sí amb el Govern i que, com el maximalisme de les entitats ecologistes a les quals es referia el conseller delegat de Repsol tindran conseqüències per a ciutadans i empreses. La principal d'aquests desavantatges deriva de la decisió –pel que sembla no revisable- de tancar totes les nuclears el 2023. Sense elles, la potència de suport –que és la que garanteix la continuïtat del subministrament- s'haurà de garantir amb noves centrals de gas que cremaran combustible importat. Amb això, creixerà més el grau de dependència energètica del país.
Econonucleares
Sobre aquest particular adverteix Econucleares, una organització nascuda l'abril de 2023 que aquest any ha celebrat la primera manifestació que es té notícia a Espanya per qüestionar l'apagada nuclear. L'entitat, expliquen els seus responsables, vol "contribuir a un canvi en l'opinió pública, perquè el que es planteja és el tancament prematur d'unes instal·lacions que poden produir molta energia de manera neta i barata." Segons l'entitat, el tancament és una simple decisió política: "Seguim l'exemple d'Alemanya, que va tancar les seves centrals nuclears al mateix temps que està explotant mines de lignit bru i cremant-lo en centrals tèrmiques. És evident que la decisió va ser política i és evident, també, que aquí ho és igualment. I s'evidencia en un fet: quan no tinguem nuclears, la potència de suport es garantirà amb noves centrals de gas".
L'alternativa
Sense nuclears, destaca el portaveu d'Econucleares Marc Altés, aquesta potència de suport imprescindible la proporcionaran centrals de gas: "és indiscutible. Avui ja no tenim pràcticament tèrmiques funcionant, perquè la majoria s'han tancat i enderrocat i no es pot fer el mateix que a Alemanya. Atès que els sistemes d'emmagatzematge que es precisarien serien molt costosos, està clar que el que farà el Govern quan tanqui les nuclears serà utilitzar centrals de gas com a potència de suport". Té sentit per tant tancar les nuclears? Des d'un punt de vista polític –i des de la posició del Govern d'Espanya- sí, però des d'un punt de vista econòmic i industrial, no. "És una decisió desenraonada en termes econòmics i el resultat serà que es perdran molts llocs de treball de qualitat, que pagarem l'electricitat més cara i que una indústria capdavantera, com és la nuclear espanyola, desapareixerà", detalla Altés.