La sequera no dona treva i, per combatre les seves potencials conseqüències, la Generalitat ha reforçat aquest febrer les unitats dels Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) per executar feines de prevenció i de vigilància i primera intervenció d’incendis forestals. L’avançament de quatre mesos del reforç d’estiu dels efectius d’aquest grup operatiu és a causa de la situació de sequera acumulada en els darrers tres anys a Catalunya i dels rècords històrics de falta d’aigua a la vegetació. Aquest fet comporta un augment considerable de perill d’incendis forestals. El reforç s’ha fet efectiu aquesta mateixa setmana doblant el nombre d’efectius amb una ampliació de pressupost fins als 3 milions d’euros.

WhatsApp Image 2024 02 23 at 14.15.39 2
 

Vuit bases

Els 8 equips actuals actuen des de Vilamalla (Alt Empordà), Torreferrussa a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Oriental), Benifallet (Baix Ebre, Ulldemolins (Priorat), Constantí (Tarragonès), Arnes (Terra Alta), Tremp (Pallars Jussà) i Calaf (Alta Anoia). Amb el personal incorporat aquesta setmana, s’ha passat a poder disposar de 60 efectius amb 26 vehicles, 1 tractor equipat amb desbrossadora i una arada de discos per realitzar tasques preventives i 3 robots desbrossadors que serveixen per fer tasques de trituració i eliminació de restes vegetals.

Tasques

Les unitats del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals realitzen tasques de manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals. Aquestes tasques són la revisió i el manteniment si s’escau de punts d’aigua, com, per exemple, el manteniment de la vegetació del perímetre del dipòsit o del subministrament d’aigua. També el manteniment dels camins de la xarxa bàsica de prevenció d’incendis forestals, que inclou les franges auxiliars de trànsit i el manteniment dels giradors per facilitar les maniobres en cas d’incendi. A més, també duen a terme el manteniment d’àrees estratègiques de baixa càrrega de combustible.