Els gossos són intel·ligents i, segons alguns experts, tenen –si se'ls compara amb els humans, cosa que no és del tot adequada- una capacitat de comprensió similar a la d'un nen de dos anys. Aquesta capacitat, a més, és parella a una altra habilitat que els humans de menys edat tenen: la de posar-se en embolics, per exemple, ingerint el que no deuen ajudats, no ho oblidem, per la inconsciència dels adults que els hauríem de vigilar. Per solucionar desgràcies quan el protagonista de tal tràngol és un gos (o un gat) existeix una substància que resulta especialment útil: el carbó activat.
Per què?
El carbó activat es fabrica a l'escalfar carbó vegetal amb gas i permetre que la matèria en qüestió s'espongi i desenvolupi més porus i espais interns lliures en els quals, per exemple, pot capturar components químics que vulguem eliminar d'algun entorn o, també, de l'aparell digestiu d'algú. Per això, aquesta substància s'utilitza comunament com a eina en casos d'intoxicacions o enverinaments com que, pel nostre mal cap –i la seva- poden patir les nostres mascotes.
Com l'utilitzarem?
Si sospitem que l'animal ha ingerit un tòxic, subministrar-l'hi és bona idea: en no poder absorbir-se a l'intestí, el carbó activat capturarà l'agent causant de la intoxicació, que s'eliminarà per via fecal. Tanmateix, no val per a tots els tòxics: davant d'ingestes de lleixiu, alcohol, productes de neteja, etilenglicol o derivats del petroli, no funciona. Cal anar amb compte també amb el moment en què l'hi subministrem: si no es fa durant les primeres dues hores després de la ingesta d'agents intoxicants, no hi haurà res a fer, perquè la substància haurà arribat a l'intestí prim i s'haurà absorbit. A un animal inconscient, per descomptat, no se li ha de subministrar, perquè podria fins i tot ofegar-se. Per aconseguir-ho, hi ha moltes maneres: es ven online, en botigues d'animals i en clíniques veterinàries. El més normal és utilitzar formats en gel o pasta o, també comprimits. Una altra opció és la pols diluïda en aigua.