Les esglésies de la província holandesa de Limburgo, amb capital a Maastricht, estan considerant no encendre la calefacció aquest hivern. El preu dels combustibles, unit als escassos ingressos de les col·lectes setmanals, fan dubtar els rectors holandesos.
Edificis mal concebuts
Les esglésies holandeses, gòtiques i neogòtiques majoritàriament, són edificis grans i amb sostres alts que resulten difícils d'escalfar arribant, fins i tot a exigir desemborsament de fins a 60 euros l'hora i, amb una hora, no n'hi ha prou perquè la temperatura a l'interior de qualsevol dels temples de la província sigui agradable: la calefacció ha d'encendre's, com a mínim, una hora i mitja abans que comenci la missa i, si a això li sumim el temps que duren els oficis, ens apropem perillosament a les dues hores. Comptant que en una església tipus poden celebrar-se fins a quatre o cinc misses un diumenge qualsevol d'hivern, el cost en calefacció es dispara fins als 600 euros per dia.
Una situació financera complicada
Segons el rotatiu Trouw, un dels més prestigiosos diaris dels Països Baixos, el 76% de les parròquies del país pateix pèrdues algun mes de l'any i moltes d'elles estan en números vermells. Només en costos de funcionament, les parròquies d'Holanda exigeixen 145 milions d'euros cada any i, d'ells, 48 es gasten en calefacció i manteniment. Amb els preus actuals de l'energia i com de poc que contribueixen els cada vegada més escassos feligresos, els costos poden disparar-se així que, si has de visitar Holanda aquest hivern i ets dels que no es perden la missa de diumenge, prepara un bon abric o, fins i tot, un parell de mantes espesses. Segur que, aquest hivern, més d'un es pregunta si a Holanda van fer bé en l'Edat Media preferint l'estilitzat Gòtic al robust (i més fàcil de calefactar) Romànic