La inestabilitat dels preus de l'energia és una constant i, per això, l'interès pels sistemes d'autoconsum creix de manera sostinguda. Segons l'Associació d'Empreses d'Energies Renovables APPA , les instal·lacions completades entre 2022 i 2023 superen les 330.000, però hi ha un problema que llasta l'avenç d'aquesta tecnologia: al nostre país, el 65% de la població viu en pisos i, en aquest cas, només es pot instal·lar un dispositiu d'autoconsum si existeix acord amb o entre els veïns. Alhora, la instal·lació d'un sistema d'aquest tipus comporta certes obres que determinats propietaris no estan disposats a assumir. Hi ha alguna alternativa per a aquests propietaris que volen gaudir dels avantatges que aporta l'autoconsum i no poden o no volen emprendre les obres associades? Sí: es diu autoconsum remot.

preu electricitat, generador llum, aerogeneradors Escucha Terol parc eòlic torres alta tensió / Foto: Efe
 

Què és?

L'autoconsum remot és un sistema de consum energètic que permet a qualsevol usuari, independentment d'on visqui i en quin tipus d'habitatge resideixi, accedir als avantatges d'una instal·lació de producció d'energia renovable. Per gaudir dels beneficis d'aquest sistema és precís que l'usuari subscrigui un acord privat amb una empresa propietària d'instal·lacions productores d'energia ubicades en punts concrets de la geografia peninsular que destaquen per les seves hores de sol o la disponibilitat d'altres fonts d'energia –molins eòlics o instal·lacions hidroelèctriques. Cada usuari ha, únicament, de contractar les unitats de producció que consideri necessita per proveir el seu habitatge o negoci i no és necessari realitzar instal·lacions, disposar de permisos administratius o realitzar cap manteniment, ja que l'empresa gestiona la infraestructura.

Exemples

El que contracta l'usuari de l'autoconsum remot són unitats de mix energètic (un panell solar, una turbina eòlica o el que consideri) i aconsegueix que el 100% de l'energia que generin aquestes unitats es destini a les seves habitatge durant un període determinat. En casos com, per exemple, el de l'empresa Comunidad Solar, el que es contracta és un panell solar de 540W i una turbina de 100W durant 30 anys. L'usuari passa a ser usufructuari d'una dispositiu generador d'energia propietat d'un tercer i, de la mateixa manera que succeiria si instal·la plaques solars a casa seva, l'energia produïda per aquests dispositius es restarà del consum que genera el seu habitatge. Si produeix més, els excedents es vendran a a les elèctriques i el propietari rebrà beneficis o podrà guardar-los –segons l'acord subscrit- per a compensacions futures. Comunitat Solar, a data d'avui, brinda energia des de dos parcs solars ubicats en Font Àlber (Múrcia) que sumen gairebé 4.200 panells solars i des d'una central hidroelèctrica ubicada a Ligüérzana (Palència) que ofereix 500 kW. Ben aviat, esperen obrir un nou parc solar a Talavera de la Reina i un parc eòlic. Cada mix energètic d'aquesta companyia té un preu 1.199€ i, de mitjana, una llar necessitaria invertir en 4 unitats (4.796€ en total) per cobrir el consum del seu habitatge. Es pot pagar amb finançament o al comptat i la inversió s'amortitza, segons la companyia, en uns 6 anys. Segons Comunitat Solar, l'estalvi mitjà en factures de llum és del 70%. Per si mateix, no és més que una espècie de sistema de multipropietat de dispositius generadors d'energia. El risc, clar, està en l'esdevenir futur de l'empresa amb la qual se subscriu el contrari, ja que s'inverteix en un actiu que no està en la propietat de l'usuari.