Ho advertia fa res Marc Altés, d'Econucleares: quan arribi 2035 i a Espanya, si ningú hi posa remei, no quedi cap central nuclear en funcionament, el sistema energètic continuarà necessitant potència de suport, que no és cap altra que la que garanteix el subministrament quan els sistemes fotovoltaics, hidràulics i eòlics no produeixen energia i no disposem tampoc de prou sistemes d'emmagatzematge. L'alternativa, adverteixen des d'Econucleares, no serà cap altra que les centrals de gas. Aquesta setmana, el ministre algerià d'Energia i Mines, Mohamed Arkab, semblava donar la raó a Altés: per a Arkab, el gas és un "element essencial per a la transició energètica".

 

Diversificació

Algèria, rica en gas i molt ben posicionada com a proveïdor per a Europa des que va esclatar la Guerra d'Ucraïna, anuncia que el pròxim Fòrum de Caps de Països Exportadors de Gas (FPEG) que se celebra a finals de febrer a Alger crearà un espai per "preservar el gas natural com a combustible poc contaminant i necessari en la transició energètica". Per què és necessari? Doncs perquè sense previsió de construir prou sistemes de bombatge hidràulic com perquè el mix energètic funcioni només amb renovables, sense centrals tèrmiques ja i amb les centrals nuclears sentenciades, països com Espanya no tenen cap altra alternativa que les centrals de gas per disposar de garantia de subministrament continuat. "Per decisió política es tancaran les nuclears, que ara produeixen energia neta a preus molt baixos i gairebé sense risc i haurem de construir noves centrals de gas que importarem des d'Algèria o des d'on puguem. Sens dubte, és un mal negoci des del punt de vista ecològic i econòmic", explica el portaveu d'Econocleares, una associació ecologista que defensa la continuïtat de les centrals nuclears a Espanya.

Algèria ven les bondats del seu producte

A Algèria el tenen clar: per això ens venen les bondats de producte. "som un proveïdor segur i fiable per a Europa", deia aquesta mateixa setmana Arkab, que recordava, també, que el seu país disposa de la reserva de gas més gran de l'Àfrica i quarta del món. S'ubica a la regió d'Hasi R'Mel. El gas, encara que emet menys CO2 en cremar que el carbó o el petroli, no deixa, explica Altés, "de ser un combustible fòssil". Què succeirà llavors, si es tanquen les nuclears? "Pagarem l'electricitat més cara i dependrem de tercers", adverteixen des d'Econucleares.