En un escenari en el qual les reserves hídriques espanyoles es troben a poc més d'un 50% de la seva capacitat total i a Catalunya les restriccions són norma, eines com l'IA adquireixen un valor inusitat. Per què? Perquè la solució, hagut compte que sembla ser que les pluges seran cada vegada més escasses, és optimitzar l'ús de l'aigua i aprofitar, fins i tot la del subsol. Un exemple és el sistema que les empreses TEPRO i GMV estan desenvolupant de la mà de la Secretaria d'Estat de Digitalització.

 

Models de predicció

La feina conjunta de TEPRO i GMV desenvolupa models de predicció del contingut volumètric d'aigua disponible al terra per al cultiu a partir de variables com les precipitacions, l'evapotranspiració, el coeficient de cultiu específic i el contingut d'aigua. Aquests models, basats en l'anàlisi de dades climatològiques, permeten anticipar les necessitats hídriques dels cultius i optimitzar l'ús del reg. Segons les simulacions realitzades en una finca de 13 hectàrees de Carmona (Sevilla), amb ametllers de la varietat Lauranne, s'han obtingut estimacions d'estalvi de fins al 58% en la despesa d'aigua de reg fet servir per a determinats períodes al llarg del cicle productiu.

L'aigua del subsol

La predicció del contingut d'aigua a terra no només ajuda a anticipar les necessitats de reg, sinó que també contribueix a fer un ús més eficient i eficaç de l'aigua de reg en adaptar les pràctiques agrícoles a les condicions climàtiques. Els resultats dels assajos, això sí, requereixen validació en contextos productius, però ningú no pot negar, expliquen els responsables, que són "molt encoratjadors". Qualsevol sistema capaç de reduir la despesa d'aigua en un 58% s'ha, com a mínim, de tenir en compte.