Si ets dels que temen patir diabetis en algun moment de la seva vida, tenim una solució que t'encantarà, ja que és saborosa i barata. La protagonitza un peix, humil si es vol, però que ha alimentat de manera saludable a moltes generacions. I el mateix dona que el consumeixis fresc o en llauna.
De quin peix parlem?
Aquesta solució barata i saborosa per combatre la diabetis que ens ocupa són les sardines, que aporten tant en fresc com en conserva grans dosis de vitamines B12, A i D. Aquestes vitamines, unides al calci que les sardines inclouen, ajuden a prevenir la diabetis tipus 2. I no ho diu un qualsevol: un estudi de l'Hospital Clínic de Barcelona indica que consumir dues llaunes de sardines en oli d'oliva per setmana ajuda a combatre aquesta malaltia que pateix fins i tot un 14% dels adults espanyols. A la concussió s'ha arribat després d'un assaig en el que han van prendre part adults majors de 65 anys amb prediabetis (nivells de glucèmia en dejú d'entre 100 i 124 mg/dl). Després de monitorar a un grup que consumia regularment sardines en llauna i un altre que no, els metges van comprovar que el consum d'aquest peix blau ajudava a prevenir la malaltia.
Per què?
La clau es troba a les vitamines B12, A i D que contenen les sardines. A aquestes vitamines se'ls sumen minerals com el seleni, el iode o el fòsfor i també notables quantitats de taurina i àcids grassos omega 3, grans protectors del sistema cardiovascular. De fet, la sardina es troba al podi dels peixos blaus més grassos, al juntament amb el salmó i el verat. Això permet mantenir uns nivells correctes de colesterol. El calci és un altre dels seus nutrients fonamentals, per això la pauta mèdica en l'esmentat estudi va ser menjar cada sardina amb el seu esquelet, on resideix aquest nutrient. Tu decideixes com: en conserva (solució idònia per a l'hivern, quan és difícil trobar-les fresques a preus raonables) o fresques.