Ho diu el Butlletí Econòmic del Banc d'Espanya del primer trimestre de 2023: gairebé un 36,8% dels pagaments en comerços físics es realitzen a Espanya mitjançant targetes de crèdit i un altre 12%, mitjançant mòbils o altres sistemes. A més, només el 36% dels joves entre 25 i 34 anys utilitza habitualment l'efectiu (principal sistema de pagament per al 60% de la població) en les seves compres. No és que l'efectiu ja no s'utilitzi, però ningú no pot negar que les generacions més joves el fan servir cada vegada menys. Els acabarà passant als bitllets com a les edicions en paper dels diaris? Pagar amb mitjans digitals té avantatges, però també inconvenients.

Targeta crèdit. Pexels
 

Els principals beneficis

Els pagaments digitals permeten realitzar transaccions de manera ràpida i senzilla i sense necessitat d'efectiu o xecs, pel que garanteixen un nivell de seguretat més gran|important i fins i tot permeten eliminar les barreres geogràfiques. També, permeten que el ciutadà tingui un control més gran dels seus pagaments. Per a les administracions, també són interessants, ja que permeten un control més important de l'economia submergida i fan possible el rastreig d'il·lícits penals. A Espanya, on l'economia submergida mou cada any prop de 250.000 milions, aquesta possibilitat de rastreig pot suposar també un llast per a l'economia, encara que també generarà més ingressos via imposats per a les administracions

Hi ha desavantatges?

Els pagaments digitals exposen als usuaris estafes de divers tipus en les quals els atacants intenten obtenir informació confidencial fent-se passar per entitats legítimes. També, en dependre d'estructures informàtiques, poden donar-se situacions en les quals sigui impossible operar. Alhora, i potser allà hi hagi un dels perills més grans, les dades que generen aquestes transaccions poden acabar a les mans equivocades i brindar informació que pot no vulguem que sigui pública. Amb tot, l'únic cert és que el pagament digital avança any rere any i que la desaparició de l'efectiu sembla cada vegada més propera.